DISTRIBUIȚI
ata.gov.al

Este tot mai probabil că liderii europeni îl vor alege pe viitorul preşedinte ale Comisiei Europene dintr-un grup de ‘Spitzenkandidaten’ propuşi de Parlamentul European, a indicat sâmbătă cancelarul german Angela Merkel, transmite dpa, potrivit agerpres.

Vorbind în marja summitului G20 de la Osaka, Japonia, cancelarul german a afirmat că Manfred Weber, compatriotul său propus de Partidul Popular European (PPE), şi olandezul Frans Timmermans, desemnat de socialiştii europeni sunt ‘cu siguranţă’ parte a soluţiei.


Citește și : Donald Trump a sosit la Seul, după ce l-a invitat pe Kim Jong-Un la frontiera dintre cele două Corei (DMZ)

Mecanismul de „Spitzenkandidat” (candidat cap de listă) presupune ca fiecare familie politică din Uniunea Europeană să îşi desemneze favoritul pentru preşedinţia CE.

‘Devine tot mai clar că ideea de ‘Spitzenkandidat’ joacă un rol mai semnificativ în cele din urmă decât ar fi putut spune unii după ultimul Consiliu European’, a afirmat Angela Merkel, după consultări cu alţi lideri europeni prezenţi la summitul G20 din Japonia.

Ea nu a comentat informaţiile, apărute în săptămânalul german Welt am Sonntag, potrivit cărora liderii UE au convenit să-l scoată pe Weber din cursă.

Un acord asupra numirilor pentru principalele posturi din UE ar urma să aibă loc duminică în cadrul unui summit extraordinar ce va avea loc la Bruxelles.

Citește și : Europa se topeste! Temperaturi extrem de ridicate, aşteptate sâmbătă în Franţa