DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele rus şi cancelarul federal german şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea tensiunilor în conflictul din estul Ucrainei, a anunţat Kremlinul joi într-un comunicat, la finalul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri, informează AFP, potrivit agerpres.

Vladimir Putin a insistat în discuţia cu Angela Merkel asupra responsabilităţii Kievului, „ale cărui provocări vizează în ultimul timp să agraveze voit situaţia de pe linia de contact”.


Citește și: Madrilenii se înghesuie să se vaccineze cu AstraZeneca

Dimpotrivă, ucrainenii şi Occidentul îi acuză pe separatiştii proruşi şi Moscova că provoacă confruntări şi tensiuni.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri îndeamnă la „reţinere şi la activarea procesului de negocieri”, în condiţiile în care negocierile de pace care reunesc Ucraina şi Rusia, cu o mediere franco-germană, se află în impas.

Cel mai recent summit a avut loc în decembrie 2019 şi de atunci nu a fost înregistrat niciun progres pe plan politic şi nicio reuniune nu este prevăzută.

Citește și: Democrații lui Moon Jae-in PIERD alegerile în Seul şi Busan

Convorbirea între Vladimir Putin şi Angela Merkel a intervenit în condiţiile în care Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că masează trupe la frontiere şi pe separatişti că provoacă incidente armate sângeroase aproape zilnic.

Cei doi lideri au abordat şi alte subiecte, precum soarta opozantului rus întemniţat Aleksei Navalnîi, conflictul din Siria şi situaţia din Libia.