DISTRIBUIȚI
cnn

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron vor prezida vineri o reuniune a Consiliului de apărare şi securitate franco-german, fiind prima lor reuniune de când preşedintele SUA Joe Biden a venit la Casa Albă, relatează AFP, potrivit agerpres

Precedenta reuniune în acest cadru a avut loc la Toulouse (sud-vestul Franţei) în octombrie 2019, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert, în cursul unei conferinţe de presă la Berlin.


Citește și : Antonio Guterres s-a vaccinat anti-COVID şi cere ca toată lumea să aibă acces la vaccin

Din cauza pandemiei, consultarea, la care participă de asemenea miniştrii de Externe şi ai Apărării din cele două ţări, va avea loc sub forma unei videoconferinţe.

Cei doi lideri vor avea, de asemenea, o întâlnire virtuală tęte ŕ tęte, a adăugat el. Palatul Elysée a confirmat de asemenea această întâlnire, fără a detalia agenda, la fel ca partea germană.

Acest consiliu serveşte drept cadru pentru un dialog continuu în domeniul securităţii şi apărării între Franţa şi Germania şi este menit să contribuie la dezvoltarea apărării europene. Această ultimă problemă s-a dovedit sensibilă în ultimii ani în faţa atitudinii administraţiei Donald Trump şi a dezvoltării Chinei.

Citește și : Datele personale ale olandezilor au fost FURATE din programul de monitorizare a cazurilor de COVID

Noul lider la Casa Albă Joe Biden a afirmat că doreşte să reînnoiască un dialog constructiv cu aliaţii săi europeni, dar lideri şi analişti avertizează că Washingtonul nu ar trebui totuşi să devină poliţistul lumii şi nici marele protector al NATO.

Şeful statului francez pledează de mult timp pentru progres în sensul unei suveranităţi la nivel european, în timp ce Germania rămâne mai prudentă în acest dosar din cauza atlantismului tradiţional al ţării de după război şi a tradiţiei pacifiste moştenite de pe urma ororilor naziste.