DISTRIBUIȚI
EPA/EFE

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au semnat marţi la Aachen (Germania) un nou tratat bilateral de prietenie, la 56 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee, transmite dpa, potrivit agerpres.

Cancelarul Merkel a afirmat înainte de semnarea tratatului că acesta este necesar în faţa „creşterii populismului şi naţionalismului”.


Citește și: Cutremure puternice succesive în Indonezia

Totodată, noul tratat, care prevede o strângere a cooperării franco-germane în sectorul apărării, se doreşte a fi „o contribuţie” la crearea, la un moment dat, a unei armate europene, a afirmat Merkel, potrivit AFP. Franţa şi Germania contribuie cu acest document „la crearea unei armate europene”, a spus cancelarul german, evocând în special dezvoltarea „unei culturi militare şi a unei industrii de armament comune”.

La rândul său, preşedintele francez i-a criticat pe cei care „răspândesc minciuni” despre noul tratat, afirmând că aceştia „fac răul Istoriei şi popoarelor noastre”, într-o referire la informaţiile false difuzate despre document în special de extrema dreaptă franceză, conform căreia tratatul prevede ca Franţa să cedeze Germaniei locul său de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, iar germana va deveni „limbă administrativă” în Alsacia şi Lorena.

Citește și: ELN cere garanții pentru liderii săi din Cuba

Tratatul „de cooperare şi integrare franco-germană” urmează „să-l completeze” pe cel aşa-zis de la Elysee, semnat în 1963 între generalul De Gaulle şi Konrad Adenauer, care concretiza reconcilierea franco-germană după război. El prevede o convergenţă a politicilor economică, externă şi de apărare ale celor două ţări, o cooperare regională transfrontalieră, precum şi o „adunare parlamentară comună”, compusă din 100 de deputaţi francezi şi germani.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul federal german Angela Merkel, reuniţi la Aix-la-Chapelle pentru a semna un nou tratat franco-german, au fost întâmpinaţi marţi dimineaţa cu huiduieli de zeci de persoane, dintre care unele îmbrăcate cu veste galbene, informează AFP.

Preşedintele francez şi cancelarul german au intrat repede în prestigiosul sediu al primăriei din Aix-la-Chapelle. Manifestanţii, echipaţi cu fluiere şi vuvuzele, au scandat „Merkel muss weg” (Merkel trebuie să plece) şi „Macron, demisia!”, relatează un jurnalist al AFP.

Mai multe persoane erau îmbrăcate cu veste galbene şi arborau sloganul german „Aufshtehen” (Treziţi-vă), de la numele unei mişcări fondate în septembrie de membri ai partidului stângii radicale Die Linke. Aceştia încearcă de mai multe săptămâni să importe mişcarea franceză a „vestelor galbene” în Germania şi ţin discursuri vehemente împotriva primirii de migranţi.

Înconjuraţi de un important dispozitiv de securitate, cei doi lideri urmau să semneze un nou tratat, menit să aducă relaţiile bilaterale franco-germane „la un nivel superior”. Noul tratat îl va completa pe cel încheiat în 1963 de Charles de Gaulle şi Konrad Adenauer. El prevede o convergenţă a politicilor economică, externă şi de apărare ale celor două ţări, o cooperare regională transfrontalieră, precum şi o „adunare parlamentară comună”, compusă din 100 de deputaţi francezi şi germani.

Marine Le Pen, preşedinta partidului de extremă dreaptă Adunarea Naţională (RN, fostul Front Naţional), a acuzat că acest tratat prevede renunţarea de către Franţa a locului ei de membru permanent în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

În Germania, liderul extremei drepte Alexander Gauland a acuzat luni Parisul şi Berlinul că doresc, prin acest tratat, să creeze „o super-UE” în interiorul Uniunii Europene.