DISTRIBUIȚI
Digi24

Cancelarul german Angela Merkel şi Consiliul Central al Evreilor din Germania au denunţat marţi ascensiunea antisemitismului şi a ‘teoriilor complotiste’ legate de epidemia de coronavirus, transmite AFP, scrie agerpres.

‘Felul în care rasismul şi antisemitismul se manifestă în ţara noastră este o ruşine, îmi provoacă o ruşine profundă’, a afirmat cancelarul într-o sinagogă din Berlin, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la crearea Consiliului.


Citește și : SUA vor împiedica Iranul să-şi procure arme ruse sau chineze

‘Este adevărat: rasismul şi antisemitismul nu au dispărut niciodată. Dar, de ceva timp, sunt mai vizibile şi dezinhibate’, a deplâns ea.

La mai multe manifestaţii împotriva purtării măştilor, desfăşurate în ultimele luni la Berlin şi în alte oraşe germane, au apărut sloganuri şi pancarte antisemite.

‘Insulte, ameninţări sau teorii complotiste sunt îndreptate în mod deschis împotriva cetăţenilor evrei’, a denunţat cancelarul german, luând în vizor în special reţelele sociale.

La rândul său, preşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, a afirmat că numărul de agresiuni antisemite a atins în 2019 nivelul record ‘din ultimii 20 de ani’.

‘Epidemia de coronavirus acţionează ca un catalizator. Pe internet circulă numeroase teorii conspiraţioniste care îi desemnează pe evrei drept cauză a virusului’, a regretat el.

‘Devine la fel de evident că ideile naziştilor nu au dispărut încă. Prejudecăţile antisemite se transmit din generaţie în generaţie, conştient sau inconştient’, a afirmat Schuster.

Citește și : Un fost lider al sârbilor bosniaci a murit de COVID-19

Germania se confruntă de mai mulţi ani cu o ascensiune a antisemitismului.

În octombrie 2019, în ziua sărbătorii evreieşti Yom Kippur, un bărbat apropiat de mişcarea de extremă dreapta a încercat să intre prin forţă într-o sinagogă din Halle (landul Saxonia Inferioară), cu intenţia de a comite un masacru. Pentru că nu a reuşit să pătrundă în lăcaşul de cult, a împuşcat două persoane aflate în apropiere şi a rănit alte câteva.