DISTRIBUIȚI

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat ferm opoziţia joi, în parlament, faţă de suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19, relatează dpa, potrivit agerpres.

Vorbind în Bundestag înainte de summitul liderilor UE de la Bruxelles, Merkel a declarat că susţine sporirea producţiei de vaccinuri pentru ţările în curs de dezvoltare, prin intensificarea acordării de licenţe.


Citeşte şi: Ministrul brazilian al mediului a demisionat! Este bănuit de implicare în mafia lemnului din Amazonia!

„În schimb, consider că obţinerea prin mijloace politice a licenţelor ar fi o cale greşită”, a mai spus ea în faţa parlamentarilor germani.

Şefa guvernului german a subliniat că dezvoltarea vaccinurilor va avea succes doar dacă protecţia proprietăţii intelectuale nu este suspendată.

Politicianul conservator, care a fost la cârma politicii germane timp de peste 15 ani, se retrage în acest an şi intenţionează să nu mai candideze la alegerile pentru Bundestag din septembrie. Angela Merkel împlineşte 67 de ani luna viitoare.

Declaraţia de joi a reprezentat încă un pas înspre retragerea sa din viaţa publică, după ce miercuri a răspuns pentru ultima dată în calitate de cancelar la întrebări adresate de parlamentari.

Angela Merkel urmează să se întâlnească luna viitoare cu preşedintele american Joe Biden la Washington, unde este văzută ca un susţinător cheie al Alianţei transatlantice.

Citeşte şi: Şapte mitropoliţi greci au fost ATACAŢI cu vitriol

Cu toate acestea, declaraţiile ei de joi din legislativ subliniază diferenţele de opinie cu Statele Unite în ceea ce priveşte vaccinurile. Washingtonul a propus suspendarea brevetelor pentru a creşte producţia de vaccinuri pentru ţările mai sărace.

În plus faţă de Germania, Marea Britanie şi Comisia Europeană s-au pus de asemenea suspendării brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19.