DISTRIBUIȚI

Cancelarul Angela Merkel a refuzat ideea formulată luni a şefului diplomaţiei ucrainene de a-i impune sancţiuni europene predecesorului său Gerhard Schröder, care lucrează pentru Rusia lui Vladimir Putin, scrie AFP preluat de news.ro

”Guvernul federal nu vede vreun motiv să lanseze o asemenea reflecţie”, a declarat într-o conferinţă de presă Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al Cancelariei germane.


Şeful diplomaţiei ucrainene Pavlo Klimkin a cerut, în ziarul german Bild să i se impună sancţiuni fostului şef al Guvernului german – un prieten al lui Putin, în prezent angajat de întreprinderi strategice ruse.

”Este important să fie sancţionaţi cei care fac promovarea proiectelor lui Putin în străinătate”, a declarat Pavlo Klimkin pentru cotidianul german.

„Gerhard Schröder este cel mai important lobbyst al lui Putin în lume. De aceea, UE ar trebui să vadă ce poate să facă aici”, a spus el, după ce ziarul american The Wall Street Journal (WSJ) a publicat un artocol în care se întreabă despre adoptarea unor măsuri care să-l vizeze pe fostul cancelar.

După ce a fost înfrânt în 2005 de Angela Merkel, Schröder şi-a multiplicat posturile din care reprezintă şi apără interesele strategice ale Rusiei.

În toamna lui 2017, el a fost ales preşedinte al Consiliului de Administraţie al gigantului petrolier rus semipublic Rosneft, o întreprindere vizată de sancţiuni occidentale impuse Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

”Cred că ceea ce face domnul Schröder nu este bine, cel puţin la Rosneft”, reacţiona atunci Angela Merkel.

Schröder se află, de asemenea, în serviciul Gazprom, în calitate de preşedinte al Consiliului de Supraveghere a Nord Stream, gazoductul care leagă Rusia de Europa via Marea Baltică – cu scopul de a evita transferul gazelor naturale prin Ucraina.

Darea în folosinţă, în 2019, a tronsonului 2 al acestui gazoduct, în vederea dublării capacităţii de export, se află în dezbatere în UE, iar Berlinul susţine acest proiect împotriva ţărilor din Europa de Est.

O mare parte a clasei politice germane este foarte critică cu alegerile lui Schröder. Unii merg până la a-l acuza pe fostul şef al Guvernului german că serveşte interesele Moscovei.