DISTRIBUIȚI
Digi24

Şefa guvernului german Angela Merkel s-a arătat vineri încrezătoare că extinderea cu trei luni a perioadei de graţie pentru transporturile anumitor produse din carne dinspre Marea Britanie către Irlanda de Nord va oferi timp suficient pentru găsirea unei soluţii durabile, informează Reuters, potrivit agerpres

”Este o veste bună că s-a extins cu trei luni şi în acel interval ar trebui să fie posibilă soluţionarea pragmatică a acestei probleme. Sunt optimist că acest lucru va fi posibil”, a declarat cancelarul german într-o conferinţă de presă comună cu premierul britanic Boris Johnson.


Citește și : Cehia introduce teste PCR la intrarea în țară pentru persoanele nevaccinate

Fără a răspunde direct unei întrebări referitoare la posibilitatea modificării protocolului nord-irlandez, Merkel a spus că sunt necesare soluţii pragmatice. ”Personal cred că în cadrul acestui protocol privind Irlanda de Nord … putem găsi soluţii pragmatice”, a afirmat ea.

De partea sa, Boris Johnson a menţionat că dezacordul cu Uniunea Europeană asupra protocolului nord-irlandez poate fi depăşit cu bunăvoinţă şi răbdare.

”Un lucru despre care discutăm este protocolul, unde rămân o mulţime de chestiuni de rezolvat”, a mărturisit premierul britanic.

Protocolul privind Irlanda de Nord, inclus în Acordul Brexit, reglementează schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord şi a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

Citește și : Consiliul UE va organiza un summit dedicat relațiilor cu China și cu țările balcanice

Relaţiile dintre Londra şi Uniunea Europeană au fost afectate grav de decizia britanică de a părăsi piaţa unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an.