DISTRIBUIȚI
German Chancellor Angela Merkel greets French President Emmanuel Macron at the beginning of the G20 meeting in Hamburg, northern Germany, on July 7. Leaders of the world's top economies will gather from July 7 to 8, 2017 in Germany for likely the stormiest G20 summit in years, with disagreements ranging from wars to climate change and global trade. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND POOL / John MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)

Numeroşi politicieni importanţi, inclusiv cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, vor fi prezenţi miercuri la Bonn pentru a încerca să reimpulsioneze lupta împotriva încălzirii globale, afectată de decizia anunţată de preşedintele american, Donald Trump, referitoare la intenţia Statelor Unite de a se retrage din Acordul pentru climă de la Paris, care este însă susţinută în mod oficial de celelalte state ale lumii, informează AFP, potrivit agerpres.

După actualul secretar general al ONU, Antonio Guterres, cancelarul german şi preşedintele francez vor da startul, miercuri după-amiază, unei serii de discursuri oficiale: peste 150 de miniştri şi responsabili guvernamentali se vor succeda timp de două ore la tribuna celei de-a 23-a conferinţe pentru climă organizate de ONU, COP23, organizată până vineri în oraşul german Bonn.


Această secvenţă politică a evenimentului are loc la peste o săptămână de la începerea unor discuţii tehnice la care au participat negociatori din diverse ţări, ce vizează stabilirea normelor de aplicare a Acordului de la Paris.

Adoptat de comunitatea internaţională în decembrie 2015, textul acordului vizează limitarea creşterii temperaturii globale sub pragul de 2 grade Celsius în raport cu perioada pre-industrială.

„Este momentul (pentru Angela Merkel şi Emmanuel Macron) să arate că duoul franco-german este dinamic şi ambiţios” în privinţa gestionării emisiilor de gaze cu efect de seră, vinovate de încălzirea climei, şi că acelaşi duo „se va ocupa de acest subiect în 2018”, a declarat Armelle Le Comte, reprezentantă a ONG-ului Oxfam France. Cele două ţări „ştiu că pot să joace un rol esenţial în tranziţia energetică a Europei”, a subliniat ea.

Într-o scrisoare deschisă ce subliniază „urgenţa climatică”, 18 ONG-uri care militează pentru protejarea mediului înconjurător îi îndeamnă pe cei doi politicieni să facă o prioritate din tranziţia ecologică din Europa: „2016 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată şi 2017 este pe cale să doboare recordurile în domeniul catastrofelor climatice extreme”, se afirmă în acel text.

„O sarcină dificilă” 

Angela Merkel, care a prezidat prima ediţie a COP, organizată în 1996 la Berlin, în calitate de ministru al mediului din Germania, „a fost timp de mulţi ani o mare campioană a luptei pentru protejarea climei”, a reamintit Jennifer Morgan, directoarea Greenpeace International. „Am văzut acest lucru şi în această vară, când G20 a devenit un fel de G19 pentru climă”, după decizia lui Donald Trump de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris.

Însă credibilitatea sa este pusă în prezent în joc, estimează acelaşi ONG, care a îndemnat Germania să renunţe la cărbune din cauza riscului de a nu îndeplini obiectivele climatice.

Miniştrii care vor susţine alocuţiuni la Bonn „vor avea o sarcină dificilă”, mai ales să facă progrese în chestiunea sprijinului promis de ţările bogate ţărilor sărace, a adăugat Mohamed Adow, reprezentant al ONG-ului Christian Aid. „Această reuniune nu a făcut progrese în privinţa mai multor subiecte esenţiale (…) E aproape ca şi cum negociatorii cred că au venit pentru a face plajă” în timp ce participă la această ediţie a COP, coprezidată de Germania şi Fiji.

Din partea americană, subsecretarul de stat pentru chestiuni politice Thomas Shannon ar fi trebuit să ia cuvântul în cursul zilei de joi. Din cauza unei „urgenţe familiale”, el va fi în cele din urmă înlocuit de Judith Garber, secretar de stat adjunct pentru oceane şi chestiuni ştiinţifice internaţionale şi de mediu, a anunţat marţi seară Departamentul de Stat de la Washington.

„Numeroşi negociatori nu sunt mulţumiţi de maniera în care Statele Unite s-au comportat în anumite discuţii”, a subliniat Alden Meyer, reprezentant al ONG-ului ştiinţific Union Of Concerned Scientists. „Iar alte lucruri, precum iniţiativa pentru energii fosile, nu au făcut lucrurile să devină mai uşoare”, a adăugat el.

În timpul unei reuniuni organizate de Casa Albă, luni seară, la Bonn, consilieri din administraţia Trump şi directori ai unor companii americane din domeniul energiei au apărat cauza industriei bazate pe carburanţi fosili. Evenimentul a fost marcat de proteste ale activiştilor care militează în favoarea energiilor nepoluante.