DISTRIBUIȚI
Polygon

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a respins marţi criticile SUA privind bugetul insuficient alocat de ţara sa pentru apărare, transmite DPA, potrivit agerpres.

Merkel a arătat că cheltuielile Germaniei pentru apărare au crescut în termeni reali şi ca procent din produsul intern brut, în contextul dezvoltării economiei. Ea a răspuns, prin remarcile făcute la summitul Global Solutions din Berlin, afirmaţiilor ambasadorului american în Germania, Richard Grenell.


Citeşte şi: În plină campanie electorală, preşedintele sud-african a rămas blocat într-un tren de navetişti 

Anul viitor, vor fi alocate apărării 1,37 procente din PIB, dar planificarea pe termen mediu prevede ulterior o scădere până la 1,25% din PIB în 2023, menţionează DPA.

Cancelarul a insistat asupra obiectivului guvernului de la Berlin de a ajunge la cheltuieli militare de 1,5% din PIB până în 2024, fără a afecta ajutoarele pentru dezvoltare, dar a arătat că valoarea de urmărit este cea a cheltuielilor reale. Ea a subliniat că nu trebuie contat doar pe armată, ci sunt necesare şi instrumente de prevenire a crizelor. În acest sens, Germania a fost una din ţările donatoare cu cele mai mari contribuţii la conferinţa pentru Siria desfăşurată săptămâna trecută la Bruxelles, a reamintit Merkel.

Citeşte şi: Jihadiştii islamişti ameninţă cu răzbunarea atacului terorist din Noua Zeelandă

Ambasadorul Grenell declarase anterior pentru DPA: „Faptul că guvernul german ia în considerare noi scăderi ale contribuţiei sale deja inacceptabile la pregătirea militară constituie un semnal deconcertant din partea Germaniei către cei 28 de aliaţi ai săi din NATO”.

Partidul Social Democrat (SPD) din coaliţia guvernamentală condusă de Merkel reacţionase deja, înaintea cancelarului, la poziţia exprimată de diplomatul american. „Dl (ambasador Richard) Grenell este un eşec diplomatic total” şi „prejudiciază relaţiile transatlantice prin remarcile sale dure şi repetate”, a declarat Carsten Schneider, liderul grupului parlamentar al SPD.