DISTRIBUIȚI

Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel joi la compromis în legătură cu disputa dintre Polonia şi Uniunea Europeană privind primatul dreptului comunitar, relatează dpa, potrivit agerpres

„Statul de drept este un pilon central al UE”, a subliniat Merkel la summitul de la Bruxelles. „Pe de altă parte, trebuie să găsim căi şi posibilităţi de a ajunge din nou la consens”, a adăugat ea.


Citește și : Facebook începe SĂ PLĂTEASCĂ o parte din presa franceză

„O cascadă de dispute legale la Curtea Europeană de Justiţie nu reprezintă o soluţie la problema funcţionării în practică a statului de drept”, a declarat presei Angela Merkel.

Ea a avut înaintea summitului european o discuţie cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, care s-a declarat deschis la dialog. Dar şeful guvernului polonez a insistat că este ”important de subliniat” ceea ce el a spus şi miercuri în plenul Parlamentului European, şi anume că ”unele instituţii europene îşi atribuie dreptul de a decide asupra unor competenţe care nu le-au fost transferate”.

”Nu vom acţiona sub presiunea şantajului, suntem gata pentru dialog, nu acceptăm supra-extinderea competenţelor (instituţiilor UE), dar evident că vom discuta despre maniera de a soluţiona diferendele actuale”, a spus Morawiecki.

La începutul lui octombrie, Tribunalul constituţional polonez – apropiat de partidul naţionalist conservator PiS (Lege şi justiţie) aflat la putere – a decretat anumite articole din tratatele europene incompatibile cu Constituţia naţională, decizie denunţată de Bruxelles ca un atac fără precedent împotriva primatului dreptului european şi a competenţei Curţii de Justiţie a UE, dar şi ca pe ilustrarea ultimă a lipsei de independenţă a justiţiei poloneze faţă de guvern. Guvernul condus de PiS este angajat într-o mai veche dispută cu Comisia Europeană asupra reformelor sale judiciare.

Citește și : Sea-Watch 3 are la bord sute de migranţi şi aşteaptă să fie primită de un port european

Şi vinerea trecută, după o întâlnire cu premierul belgian Alexander De Croo la Bruxelles, Angela Merkel a apreciat că Uniunea Europeană ar trebui să-şi rezolve divergenţele mai degrabă prin discuţii între parteneri decât prin decizii judecătoreşti.

„Noi toţi suntem state membre ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că avem datoria să încercăm întotdeauna să găsim un compromis, fără a renunţa la principiile noastre, desigur”, a afirmat Merkel.