DISTRIBUIȚI
German Chancellor Angela Merkel and U.S. Vice President Joe Biden address the media before talks in Berlin February 1, 2013. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: POLITICS) - BM2E921188401

Cancelarul german Angela Merkel i-a telefonat marţi lui Joe Biden pentru a-l felicita pentru victoria în alegerile prezidenţiale din SUA şi pentru a-şi exprima „dorinţa pentru o colaborare strânsă şi bazată pe încredere”, a anunţat cancelaria de la Berlin, relatează AFP, potrivit agerpres.

Angela Merkel şi „preşedintele american ales au convenit asupra faptului că este extrem de importantă colaborarea transatlantică, date fiind numeroasele provocări la nivel mondial”, a mai spus purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert, într-un scurt comunicat.


Citește și : O ‘eroare tehnică’ l-a lăsat pe Trump pe fundalul tweet-ului de felicitare al lui Boris Johnson către Biden

Cu aceeaşi ocazie, Angela Merkel i-a transmis felicitări şi vicepreşedintei alese Kamala Harris, care va fi prima femeie de culoare ajunsă în această poziţie.

Angela Merkel, care va colabora cu al patrulea preşedinte american de la venirea sa la putere în 2005, a avut relaţii tensionate cu republicanul Donald Trump, care a făcut din Germania un ţap ispăşitor în chestiuni economice şi legate de apărare.

„Lucrurile nu pot fi mai rele cu Joe Biden decât au fost cu Donald Trump”, a scris săptămânalul german Der Spiegel, convins că Angela Merkel „abia a aşteptat ca Donald Trump să plece de la Casa Albă”.

Citește și : Bolsonaro consideră ‘o victorie’ personală suspendarea studiilor clinice ale unui vaccin chinez anti-COVID19

AFP notează totuşi că vor mai persista subiecte de discordie cu SUA, cum ar fi proiectul de gazoduct Nord Stream 2 gestionat de Berlin împreună cu Rusia şi care riscă facă o concurenţă în Europa gazului natural american.