DISTRIBUIȚI
Sputnik

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a îndemnat joi Kievul la reţinere, după apelul preşedintelui ucrainean ca NATO să trimită nave în Marea Azov pentru a se opune Rusiei în conflictul din largul Crimeei, informează AFP, potrivit agerpres.

Acuzându-l totodată pe preşedintele rus Vladimir Putin de escaladarea tensiunilor, Merkel a subliniat că partea ucraineană trebuie „să dea dovadă de înţelepciune, pentru că nu vom putea soluţiona problemele decât rămânând raţionali şi discutând unii cu alţii”. „Nu poate exista o soluţie militară la aceste confruntări”, a insistat Angela Merkel la Berlin, în timpul unui forum economic germano-ucrainean.


Citeşte şi: Poroşenko cere NATO să trimită nave de război în Marea Azov

Ea a promis că va aborda problema în timpul întrevederii sale cu Vladimir Putin în marja viitorului summit al G20, acuzând Moscova că a limitat voit accesul spre Marea Azov, care se învecinează cu Ucraina şi Rusia, după inaugurarea unui pod deasupra strâmtorii Kerci, ce leagă Rusia de Crimeea, anexată de Federaţia Rusă.

„Pentru că toate acestea trebuie puse în totalitate pe seama preşedintelui rus. După ce acest pod a fost inaugurat în mai, condiţiile de navigaţie au fost înrăutăţite”, a spus cancelarul federal german.

Citeşte şi: 10.000 de persoane evacuate în Koln! Geniştii au dezamorsat o bombă neexplodată

Angela Merkel a promis că va face totul pentru ca partea ucraineană, în special oraşul Mariupol, să rămână accesibile pe cale maritimă.

Ea a reafirmat angajamentul Berlinului şi Parisului în procesul de pace în Ucraina, recunoscând totodată că „succesul lui rămâne din nefericire foarte limitat”.