DISTRIBUIȚI
Evening Standard

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că, după Brexit, Marea Britanie va deveni „un nou concurent” la porţile Uniunii Europene, care se va vedea constrânsă din acel moment să fie şi mai competitivă, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Marea Britanie se va transforma într-un nou concurent în faţa porţilor Europei. Uniunea Europeană se va confrunta şi mai mult cu provocarea de a fi competitivă şi de a-şi asuma responsabilitatea geopolitică”, a afirmat Angela Merkel într-un discurs în faţa reprezentanţilor industriei din ţara sa.


Citește și : Marea Britanie SUSPENDĂ exportul de arme în Turcia

Olanda şi Franţa au insistat marţi asupra necesităţii de a împiedica orice concurenţă neloială din exteriorul UE folosind frontiera între cele două Irlande pentru că Londra nu va introduce controalele necesare.

Între timp, statele UE privesc un optimism moderat posibilitatea de a ajunge la un divorţ amiabil cu Londra, întrucât pare dificil de încheiat până miercuri dimineaţă un acord care să poată fi validat la summitul UE de joi şi vineri.

Potrivit prim-ministrului finlandez Antti Rinne, a cărui ţară exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE, negocierile ar putea continua după summitul european.

Citește și : Josep Borrell, viitorul șef al diplomaţiei europene, critică dur atitudinea separatiștilor catalani

Ipoteza unui summit suplimentar până la 31 octombrie a început deja să circule.

„Dacă nu este posibil să încheiem la summitul de joi, atunci vom vedea”, a declarat şeful diplomaţiei belgiene Didier Reynders.