DISTRIBUIȚI
The Independent

Cancelarul german Angela Merkel a evocat sâmbătă problema antisemitismului în ţara sa, recunoscând că „din păcate, există mult antisemitism în Germania”, în mesajul său video adresat săptămânal naţiunii, informează dpa, potrivit agerpres.

„Nicio instituţie evreiască nu poate exista aici fără a fi păzită şi avem forme multiple de antisemitism, pe care le abordăm în mod egal”, a adăugat ea.


Citește și : Grecia se pregăteşte pentru un puternic ciclon mediteranean

Ca exemplu al eforturilor guvernului de a soluţiona această problemă, cancelarul a indicat crearea unei noi funcţii în acest an – cea de comisar pentru antisemitism – ceea ce a ameliorat viaţa evreilor din Germania.

„Moştenit din istoria noastră, Shoah a fost o ruptură în civilizaţie, iar noi ca germani avem o responsabilitate specială pentru relaţiile cu Israelul”, a spus ea, folosind termenul evreiesc pentru Holocaust.

Angela Merkel urmează să efectueze miercuri o vizită în Israel, fiind însoţită de mai mulţi miniştri ai cabinetului său.

Citește și : Seism şi tsunami în Indonezia: 384 de morţi şi sute de răniţi (nou bilanţ)

Numărul de infracţiuni antisemite a crescut în Germania cu peste 10% în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale. Marea majoritate a acestor delicte au fost atribuite extremiştilor de dreapta.

În discursul său săptămânal, Merkel a reiterat sprijinul Germaniei pentru o soluţionare prin existenţa a două state a conflictului dintre Israel şi palestinieni.