DISTRIBUIȚI
Reuters

Cancelarul german Angela Merkel a criticat miercuri decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acordul internaţional cu Iranul, dar a subliniat importanţa relaţiei cu Washingtonul, în cadrul unei dezbateri în Bundestag, transmite dpa, potrivit agerpres.

„În pofida tuturor dificultăţilor cu care ne-am confruntat în ultimele zilele, relaţiile transatlantice sunt şi vor rămâne de o excepţională importanţă”, a subliniat Angela Merkel.


Citește și: Coreea de Nord amenință că anulează summitul prevăzut la 12 iunie cu Donald Trump

Cancelarul german a menţionat că, deşi acordul din 2015 cu Iranul, prin care acesta a acceptat limitarea programului său nuclear în schimbul unei ridicări a sancţiunilor economice, nu este nici pe departe unul „ideal”, autorităţile nucleare internaţionale au stabilit că Teheranul îşi respectă angajamentele asumate în cadrul său.

După anunţul lui Trump privind retragerea SUA, săptămâna aceasta puterile europene s-au angajat să menţină acordul, dar au recunoscut că nu va fi uşor să aducă garanţiile solicitate de Teheran, aminteşte Reuters.

Citește și: 4000 de angajați ai Google cer gigantului IT să nu mai colaboreze cu armata americană

În intervenţia sa în Bundestag, Angela Merkel a scos de asemenea în evidenţă importanţa NATO şi a Uniunii Europene pentru Germania, notând că „o ţară singură categoric nu poate garanta securitatea”.

Pledând în favoarea planurilor guvernului său de a majora bugetul apărării, ea a dat asigurări că „nu este vorba de o întărire a arsenalului, ci pur şi simplu despre echipare”, care să le permită soldaţilor „să facă faţă actualelor provocări”, ce presupun atât misiuni în afara ţării, cât şi un număr sporit de sarcini în Germania.