DISTRIBUIȚI
dpa

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că este „inacceptabil” ca Turcia să facă presiuni asupra Uniunii Europene „pe spatele refugiaţilor”, deschizând frontierele sale cu Grecia, relatează AFP şi Reuters, scrie agerpres.

„Este inacceptabil că preşedintele (Recep Tayyip) Erdogan şi guvernul său îşi exprimă nemulţumirea nu faţă de noi, ca Uniune Europeană, ci pe spatele refugiaţilor”, a spus şefa guvernului federal german, în contextul în care Ankara face eforturi să obţină sprijin occidental în Siria.


Citește și : Germania îi avertizează pe migranţi că drumul spre UE nu e deschis şi 2015 nu se va repeta

Grecia a instituit duminică stare de alertă „maximă” pentru a-şi proteja frontierele de afluxul de mii de migranţi spre teritoriul său şi a anunţat că orice nouă cerere de azil va fi suspendată pentru cei care intră ilegal în ţară.

„Refugiaţii au fost puşi într-o situaţie în care au mers la frontieră şi se află într-un impas”, a spus cancelarul german.

Ori „politica noastră” constă în „a încheia acorduri între state pentru a nu-i pune pe refugiaţi într-o situaţie dificilă şi a nu uşura munca traficanţilor şi a călăuzelor”, a adăugat Angela Merkel, făcând referire la un acord UE-Turcia din 2016 menit să-i împiedice pe imigranţi să ajungă în Europa.

Ceva mai devreme, purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel a cerut Turciei să respecte acest acord, afirmând că UE şi-a „îndeplinit” până acum angajamentele.

Citește și : Celebrul scriitor chilian Luis Sepulveda a fost diagnosticat cu noul coronavirus

Din cele 6 miliarde de euro promise Turciei prin acordul încheiat cu Bruxellesul în 2016, 3,2 miliarde au fost plătite, a precizat Steffen Seibert. Banii ar fi trebuit să ajute autorităţile de la Ankara să finanţeze primirea refugiaţilor, în special a sirienilor care fug din cauza războiului, şi să-i împiedice să se îndrepte spre Uniunea Europeană.

Deschiderea frontierelor turce preocupă Europa şi în special Germania, care a primit peste un milion de solicitanţi de azil între 2015 şi 2016, un aflux care a alimentat revigorarea extremei drepte.