DISTRIBUIȚI
AFP

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat sprijinul pentru soluţionarea paşnică a conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan pe tema regiunii separatiste Nagorno-Karabah, în cadrul unei întrevederi sâmbătă, la Baku, cu preşedintele azer Ilham Aliev, relatează AFP, potrivit agerpres.

Berlinul este „gata să contribuie la soluţionarea paşnică’ a conflictului dintre cele două foste republici sovietice din Caucazul de Sud, a afirmat într-un comunicat preşedinţia Azerbaidjanului.


Citește și : Afganistan: Cel puțin trei morți într-un atac sinucigaș comis în orașul Jalalabad

Cancelarul german a făcut vineri declaraţii similare în capitala armeană, unde s-a întâlnit cu premierul Nikol Pashinyan.

Nagorno-Karabah este o enclavă de pe teritoriul azer controlată de armeni după conflictul din anii 1990.

Războiul între cele două comunităţi din Karabah a izbucnit în 1988. În pofida unui acord de încetare a focului semnat în 1994, ciocnirile armate rămân frecvente.

Comunitatea internaţională consideră în continuare această regiune ca parte a Azerbaidjanului.

La Baku – ultima etapă a unui turneu de trei zile în Caucazul de Sud – Angela Merkel urma de asemenea să discute despre cooperarea în domeniul energiei cu această ţară bogată în hidrocarburi, ale cărei resurse sunt considerate o posibilă alternativă la gazele şi petrolul ruse livrate în Europa.

Citește și : Cel puțin 19 morți în urma unui incendiu izbucnit într-un hotel din nord-estul Chinei

Potrivit serviciului de presă al cancelarului german, Merkel va discuta de asemenea problema drepturilor omului cu preşedintele Aliev, acuzat de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului de reprimarea oponenţilor şi de nerespectarea libertăţii presei.