DISTRIBUIȚI
The Independent

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri, la Atena, că acordul încheiat între Uniunea Europeană şi Turcia vizând stoparea valului masiv de migraţie nu funcţionează corespunzător, şefa guvernului de la Berlin criticând sistemul juridic din Grecia pentru că îngreunează deportările, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Uniunea Europeană şi Turcia au încheiat un acord în 2016 după ce, în anul anterior, peste un milion de migranţi şi refugiaţi au sosit din Orientul Mijlociu şi din Africa pe ţărmurile Greciei.


Citește și : Captură record de droguri în 2018 în portul belgian Anvers. Zeci de tone de cocaină au fost confiscate

În baza acordului, orice migrant care ajunge din Turcia în Grecia şi nu se califică pentru a primi azil trebuie retrimis în Turcia, iar pentru fiecare refugiat returnat în Turcia de pe insulele elene, un altul va fi relocat în Uniunea Europeană.

‘Din păcate, (acordul) nu funcţionează corespunzător’, a declarat Angela Merkel, răspunzând întrebărilor adresate de elevii Şcolii germane de la Atena. ‘Pentru că nu funcţionează, avem această situaţie de presiune pe insulele greceşti’, a adăugat ea.

‘Sistemul juridic elen este foarte complicat şi, cumva, trimiterea înapoi (a migranţilor) nu funcţionează’, a declarat ea în faţa studenţilor, la finalul vizitei de două zile în Grecia, în care s-a întâlnit şi cu premierul Alexis Tsipras.

‘Toată lumea ştie că, odată ce te afli pe o insulă grecească, poţi ajunge pe continent, şi, odată ce te afli pe continent, poţi ajunge cumva în Germania, Suedia, Austria sau în altă parte, prin urmare noi susţinem imigraţia ilegală’, a afirmat ea.

Citește și : Rusia va face totul pentru destrămarea Ucrainei, acuză Kievul

Cancelarul german a precizat că a discutat cu premierul grec despre aceste probleme.

‘Există mulţi irakieni, mulţi afgani şi mulţi alţii pentru care nu avem soluţii în acord. Europa trebuie să rezolve şi această situaţie’, a continuat Angela Merkel. ‘Este oarecum complicat, dar pe termen lung nu este acceptabil ca unele ţări europene să spună că această problemă nu le priveşte’, a adăugat cancelarul german.