DISTRIBUIȚI
dpa

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a concediat sâmbătă un membru al guvernului său şi al propriului său partid conservator, în urma unui scandal la nivel naţional provocat de o alianţă inedită între parlamentari regionali reprezentanţi ai dreptei moderate şi parlamentari ai dreptei extreme, informează dpa şi AFP, scrie agerpres.

„Cancelarul federal m-a informat în timpul unei discuţii că nu mai pot să fiu comisar al guvernului pentru landurile din estul Germaniei”, a anunţat cel vizat, Christian Hirte.


Citește și : Bilanțul persoanelor ucise de noul coronavirus a depășit 700

Lui Hirte i s-a cerut demisia după el şi-a exprimat în mod deschis satisfacţia în legătură cu alegerea foarte controversată, săptămâna aceasta, a unui nou lider pentru landul Turingia, datorită voturilor coalizate ale Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului federal şi celor ale partidului anti-migranţi Alternativa pentru Germania (AfD).

Hirte a fost până acum secretar de stat în Ministerul Economiei şi Energiei şi cu acest titlu era şi comisar guvernamental pentru landurile est-germane. Rolul comisarului este să susţină procesul de integrare a celor cinci landuri – printre care Turingia – care formau Republica Democrată Germană înainte de reunificarea din 1990.

De asemenea, Hirte era şi vicepreşedintele CDU în acest land.

Citește și : Le Drian: Pescuitul, ‘o prioritate absolută’ în cadrul negocierilor post-Brexit

Partenerul social-democrat al CDU din guvernarea de la Berlin i-a cerut demisia, estimând că Hirte „nu mai poate fi susţinut”.

Votul din Turingia a creat un adevărat cutremur în Germania, pentru că a distrus un tabu politic din istoria germană postbelică: refuzul dreptei moderate pentru orice alianţă cu extrema dreaptă.