DISTRIBUIȚI

Mercenari sirieni desfăşuraţi de Turcia încep să se retragă în Libia, a declarat joi o sursă diplomatică franceză, în timp ce semnele de relaxare au crescut de la crearea unui guvern libian unificat, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Acesta este unul dintre gesturile încurajatoare pe care le-am văzut. Există mişcări care au fost văzute, observate”, a indicat sursa citată, fără alte detalii, subliniind în acelaşi timp că aceste semnale rămân să fie „precizate şi confirmate”.


Citește și : Peste 30 de milioane de americani s-au infectat cu coronavirus

”Probabil în acest dosar al mercenarilor sirieni vom putea obţine cele mai substanţiale progrese, într-o primă fază”, a adăugat sursa citată, în timp ce miniştrii de externe francez, german şi italian se aflau la Tripoli joi pentru a se întâlni cu noile autorităţi libiene.

„Trebuie continuat nu numai cu privire la mercenarii sirieni, ci şi toate forţele străine”, a menţionat ea, referindu-se în special la soldaţii turci şi mercenarii ruşi de asemenea prezenţi în Libia.

Premierul italian Mario Draghi a afirmat deja miercuri că ”diverse grupuri de mercenari şi alţii încep să părăsească ţara”.

Citește și : Liderii din UE discută despre accelerarea vaccinării

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la rândul său, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ”prezenţa persistentă a elementelor străine în şi în jurul oraşului Sirt şi în centrul Libiei”, într-un raport prezentat Consiliului de Securitate. Acest document, obţinut de AFP şi evocat miercuri în cursul unei videoconferinţe a Consiliului, relevă o uşoară mişcare de repliere a unor mercenari, dar considerată insuficientă.

ONU a estimat în decembrie la aproximativ 20.000 numărul soldaţilor străini şi al mercenarilor activi în Libia.