DISTRIBUIȚI
Shutterstock images

Lucrătoarele casnice din Qatar sunt cu regularitate supuse relelor tratamente, inclusiv abuzurilor fizice şi umilirii şi unor condiţii de muncă exploatatoare, atrage atenţia organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International într-un raport făcut public marţi, relatează DPA, potrivit agerpres.

După ce a realizat interviuri cu 105 femei, Amnesty afirmă că circa 85% dintre ele au spus că au lucrat cu regularitate mai mult de 14 ore pe zi, că au primit rar sau nu au primit deloc zile libere şi că angajatorii le-au reţinut paşapoartele.


Citeşte şi: Canada sare de 200.000 de cazuri cu coronavirus

Multe au declarat de asemenea că au fost plătite cu întârziere sau nu au fost plătite deloc.

Cel puţin 20 de femei au afirmat că nu au primit mâncare corespunzătoare sau că au primit numai resturi de mâncare, că au fost nevoite să doarmă pe jos sau că li s-a refuzat accesul la îngrijiri medicale. Altele au spus că au fost bătute sau agresate sexual.

Amnesty a intervievat activişti, precum şi angajaţi ai ambasadelor ţărilor de origine ale lucrătorilor străini.

În Qatar lucrează circa două milioane de migranţi, majoritatea din ţări sărace precum Bangladesh, Nepal şi India. Aproximativ 173.000 de femei sunt lucrătoare casnice, jumătate dintre ele în locuinţe private, conform Amnesty.

În calitate de ţară gazdă a Cupei Mondiale de Fotbal din 2022, Qatarul se află în atenţia internaţională.

Citeşte şi: Irlanda impune cele mai dure restricţii din toată Europa

Această ţară a început recent să reformeze condiţiile de muncă pentru lucrătorii străini, introducând un salariu lunar minim de 1.000 de riali qatarezi (circa 275 de dolari) şi anunţând că lucrătorii străini vor putea să îşi schimbe locurile de muncă fără acordul precedentului angajator.

Cu toate acestea, Amnesty afirmă că reformele „cel mai probabil nu vor reduce semnificativ abuzurile” şi „nu vor îmbunătăţi” condiţiile lucrătoarelor casnice, fără paşi suplimentari de „a consolida măsurile de protecţie şi de a garanta aplicarea legii”.