DISTRIBUIȚI
Financial Times

Subsecretar de stat în Ministerul Comerţului şi membru al Parlamentului britanic, Mark Garnier se află în centrul unui scandal sexual, după ce a fost acuzat de o fostă secretară că, în 2010, i-a cerut să cumpere jucării sexuale şi a folosit un limbaj nepotrivit la adresa ei. El a recunoscut faptele, iar prim-ministrul Theresa May a dispus anchetarea cazului.

Mark Garnier, în vârstă de 53 de ani, este căsătorit şi are trei copii. El a fost ales membru al Parlamentului britanic din partea Conservatorilor pentru Wyre Forest, în 2010, şi a fost numit subsecretar de stat în Ministerul Comerţului, în iulie 2016.


În urmă cu câteva zile, fosta lui secretara Caroline Edmondson a dezvăluit că Garnier i-a dat bani pentru a cumpăra două vibratoare de la un sex-shop din Soho şi a aşteptat-o în afara magazinului până le-a cumpărat. Potrivit ei, un vibrator era pentru soţia politicianului, Caroline, iar celălalt, pentru o asistentă care lucra în biroul din Wyre Forest.

El a recunoscut acuzaţiile, susţinând că apelativul „Sugar tits” pe care îl folosea la adresa femeii era doar o glumă, la fel şi cumpărarea de jucării sexuale.

Anchetarea acestui caz de către biroul prim-ministrului a fost anunţată duminică de Jeremy Hunt, secretar de stat pe probleme de Sănătate, în timpul unui interviu acordat BBC1.

„Poveştile, dacă sunt adevărate, sunt de neacceptat, iar Cabinetul va ancheta dacă a fost încălcat codul ministerial în acest caz”, citează The Guardian.

Hunt a mai spus că Theresa May îi va cere în scris purtătorului de cuvânt al Camerei Comunelor, John Bercow, „sfatul pentru cum să schimbăm această cultură a sexismului”.

Mai târziu, un purtător de cuvânt al Conservatorilor a spus: „Aşa cum a precizat prim-ministrul, orice raportare de hărţuire sexuală este îngrijorătoare şi orice comportament de acest fel este inacceptabil în viaţă, inclusiv în politică”.