DISTRIBUIȚI
deccanherald.com

Sute de membri ai gang-urile din Salvador, încătuşați, au fost expuși în faţa reporterilor într-un un spectacol mediatic organizat de preşedintele Nayib Bukele. Este vorba de aproximativ 600 de membri ai grupăriilor Mara Salvatrucha (MS-13) din El Salvador şi a rivalului său Barrio 18, potrivit mediafax.

Deţinuţii au defilat sâmbătă în faţa presei, o tactică comună a preşedintelui Bukele. Ei sunt acuzaţi de crimă, răpire şi trafic de persoane, printre alte infracţiuni, potrivit oficialilor.


Citește și : Negociatorii UE şi Regatului Unit pentru Brexit au reluat discuţiile în persoană

În aprilie, Bukele a fost criticat de grupurile pentru drepturi omului atunci când a publicat pe reţelele de socializare imagini dure cu sute de membri ai gang-urilor în închisoare, aproape dezbrăcaţi, aflaţi în rânduri strânse, în ciuda pandemiei.

Ministrul securităţii, Rogelio Rivas, i-a numit pe majoritatea „terorişti” în declaraţii după ce au fost adunaţi într-o piaţă în aer liber.

Cifrele guvernamentale arată că rata crimelor a scăzut cu aproape 50% în acest an comparativ anului trecut. Bukele susţine că cifrele se datorează prezenţei militare şi a poliţiei mai mari pe străzi.

Citește și : Zeci de arestări în timpul unui protest împotriva restricţiilor la Londra

În septembrie, site-ul de ştiri online El Faro a publicat o investigaţie care dezvăluia o presupusă negociere între guvern şi MS-13 privind reducerea omuciderilor în schimbul altor beneficii, inclusiv sprijin electoral pentru Bukele, acuzaţie pe care preşedintele a negat-o.

Cea mai recentă rundă ar putea fi menită să infirme ideea că guvernul negociază cu gang-urile, a declarat analista de securitate Jeannette Aguilar într-un interviu.