DISTRIBUIȚI
Welcome to Kentucky road sign at the state border

Membrii Consiliului de Securitate al ONU, garantul păcii şi securităţii în lume, au fost invitaţi de noua ambasadoare americană să petreacă în decembrie un weekend de trei zile în statul său de origine, Kentucky, au afirmat joi surse diplomatice, preluate de agerpres.

Organizată între 13 şi 15 decembrie de către Kelly Craft, „această vizită le oferă membrilor Consiliului o ocazie importantă de a-şi întări relaţiile dincolo de agitaţia diplomatică zilnică de la New York”, a precizat pentru AFP misiunea diplomatică americană.


Citește și: Noul ministru interimar al securităţii interne american insistă pentru construcția ZIDULUI

În decembrie, preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate va fi asigurată de Statele Unite. Fiecare ţară care deţine preşedinţia poate organiza o vizită pentru cei 14 parteneri ai săi. În octombrie, Africa de Sud i-a dus pe membrii Consiliului în Etiopia şi Sudanul de Sud.

Deplasarea în Kentucky le va permite astfel „să îşi aprofundeze înţelegerea asupra comunităţilor extrem de diversificate din America şi valorilor care modelează viziunea asupra lumii şi politicii americane”, a adăugat aceeaşi sursă.

Statul Kentucky este celebru pentru cursa anuală de cai care are loc în fiecare primă sâmbătă din luna mai.

Kelly Craft intenţionează de asemenea să îi ducă în decembrie pe membrii Consiliului de Securitate şi la Washington. Spre deosebire de Kentucky, această deplasare, care va avea loc la o dată ce va fi stabilită şi care ar urma să includă şi o vizită la Casa Albă, este obişnuită pentru Consiliu.

Întrebaţi despre Kentucky, mai mulţi ambasadori membri ai Consiliului de Securitate rămân circumspecţi.

„Mă întreb dacă mă voi duce”, a mărturisit unul dintre ei.

Citește și: Turcia trebuie ‘să scape’ de rachetele rusești, dacă vrea o ‘împăcare’ cu SUA

„Este o altă ocazie de a crea legături”, consideră un alt ambasador, evocând implicit multiplele recepţii organizate tot anul la New York de ţările membre ale ONU.

Însă „există prea multe ocazii de a crea legături şi insuficientă muncă” pentru a rezolva conflictele, şi-a exprimat el regretul, subliniind incapacitatea „Consiliului de a cădea de acord asupra unor chestiuni dificile”.

Puţin conştientă de ceea ce face NATO, populaţia din Kentucky va putea să afle unele lucruri prin această vizită, şi-a mai exprimat speranţa diplomatul.