DISTRIBUIȚI
Sydney Morning Herald

Unii membri ai partidului de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) din Bavaria, care se află sub supraveghere din cauza unor presupuse legături cu grupări extremiste, au obţinut mandate la alegerile parlamentare regionale la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit serviciilor de informaţii bavareze, relatează joi Reuters, potrivit agerpres.

Un purtător de cuvânt al serviciului de informaţii a afirmat joi că acesta verifică dacă are mandat constituţional pentru a continua monitorizarea persoanelor respective, care acum sunt membri ai adunării legislative a landului Bavaria.


Citeşte şi: O elevă de liceu din SUA le oferea colegilor fursecuri SPECIALE, făcute din cenuşă umană

Coaliţia cancelarului german Angela Merkel este divizată în legătură cu problema dacă agenţia federală de spionaj ar trebui să monitorizeze AfD, care şi-a făcut intrarea în parlamentul naţional pentru prima dată la alegerile de anul trecut după ce a făcut campanie pe o platformă anti-islam.

În Bavaria, AfD a obţinut 22 de mandate în parlamentul de land, cu puţin peste 10 % din voturi. AfD a atras voturi de la aliaţii conservatori ai cancelarului Merkel din acest land, Uniunea Social-Creştină (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU).

”Printre persoanele monitorizate de către agenţia bavareză de informaţii se află indivizi care au câştigat un mandat pe lista AfD la alegerile din 14 octombrie”, a declarat într-un e-mail purtătorul de cuvânt al agenţiei.

Citeşte şi: Putin bagă-n sperieţi pe toată lumea: ‘ În caz de război nuclear, vom ajunge în Rai ca martiri; atacatorii vor pieri ca nişte păcătoşi!’

Liderul filialei bavareze a AfD, Martin Sichert, a declarat pentru Reuters: ”Aceasta le oferă oamenilor posibilitatea de a vedea, prin intermediul serviciului public al parlamentarilor noştri din adunarea regională, că nu există nici o justificare pentru monitorizarea AfD”.

Purtătorul de cuvânt al agenţiei a refuzat să spună câţi dintre aleşii AfD sunt sub supraveghere. El a precizat că un număr mic – din două cifre – de membri ai AfD sunt monitorizaţi din cauza unor posibile legături cu grupări anti-islamice şi extremiste de dreapta.

Reuters notează că au crescut presiunile asupra guvernului Merkel pentru a ordona începerea monitorizării AfD de către agenţi federali după ce susţinători ai partidului au organizat proteste în oraşul Chemnitz (est) luna trecută pentru a denunţa înjunghierea mortală a unui german, faptă de care sunt suspectaţi doi migranţi.

Citeşte şi: ATAC taliban în Afganistan. Comandantul NATO a fost în bătaia puştii

Între membri skinhead şi poliţie au izbucnit confruntări după ce un sirian şi un irakian au fost identificaţi drept suspecţi, iar o mulţime a atacat un restaurant evreiesc, punând în evidenţă diviziunio şi mai acerbe în legătură cu decizia din 2015 a cancelarului Merkel de a primi circa un milion de migranţi, în principal musulmani.

La scurt timp după protestele din Chemnitz, landurile Saxonia Inferioară şi Bremen au anunţat că serviciile lor de securitate au plasat aripile de tineret ale AfD sub supraveghere din cauza unor presupuse activităţi neconstituţionale.

Amintirea opresiunii din timpul nazismului şi al comunismului i-au făcut pe germani foarte precauţi în legătură cu supravegherea de către stat, dar un sondaj de opinie publicat luna trecută arată că 57 % dintre cei chestionaţi sunt de acord că AfD ar trebui monitorizat.