DISTRIBUIȚI
sputnik

O membră a grupului contestatar rus Pussy Riot, Maria Aliohina, a fost condamnată joi la 40 de ore de muncă în folosul comunităţii, după ce a arborat în faţa FSB o pancartă în care îi califica drept „călăi” pe reprezentanţii serviciilor ruse de securitate, informează AFP, conform agerpres.

Maria Aliohina, în vârstă de 29 de ani, a fost arestată după ce a desfăşurat o pânză albă pe care era scris cu litere roşii „Aniversare fericită, călăilor”, în faţa intrării în clădirea FSB, în Piaţa Lubianka, din centrul Moscovei.


Citeşte şi: Igor Dodon: ‘Să fi avut împuternicirile necesare, demult îl declaram pe Traian Băsescu persona non-grata’

Această acţiune de protest a avut loc în timp ce Rusia celebra la 20 decembrie „Ziua membrilor forţelor de securitate”. Această dată marchează în acest an un secol de la înfiinţarea CEKA (Comisia Extraordinară de Combatere a Contrarevoluţiei), cunoscută pentru execuţiile sale în masă în timpul războiului civil rus. Succesoarele CEKA, cunoscute sub numele de NKVD şi KGB, au pus în aplicare teroarea stalinistă şi represaliile împotriva disidenţilor.

Ea a fost acuzată de „participare la o manifestaţie neautorizată” de autorităţi, pentru care risca până la 15 zile de detenţie.

Citeşte şi: Descoperire HORROR într-o staţiune celebră din Mexic. 6 cadavre au fost găsite spânzurate de poduri

O altă militantă, Olga Borisova, a reuşit să scape de poliţişti, în timp ce doi fotografi ce le însoţeau pe tinere au fost arestaţi, a anunţat Borisova pe site-ul MediaZona, fondat de Pussy Riot.

Condamnată în august 2012, alături de alte două tinere, la doi ani de detenţie pentru că a cântat o rugăciune „anti-Putin” într-o catedrală din Moscova, Maria Aliohina a fost graţiată în decembrie 2013 de preşedintele rus. În august, ea a fost din nou arestată pentru scurt timp împreună cu o prietenă în Iakutsk, în Siberia, după ce şi-a manifestat susţinerea pentru un realizator ucrainean de televiziune.