DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Leader of Brothers of Italy party Giorgia Meloni attends the fourth voting session to elect the new speaker, at the lower house of parliament, in Rome, Italy, October 14, 2022. REUTERS/Guglielmo Mangiapane/File Photo

Giorgia Meloni, lidera formaţiunii Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia, FdI), a avertizat joi că guvernul pe care intenţionează să îl conducă va susţine linia NATO şi alianţa occidentală ori nu va fi deloc, după ce partenerul ei de alianţă, liderul Forza Italia (FI), Silvio Berlusconi, a făcut comentarii controversate cu privire la războiul din Ucraina, relatează ANSA, potrivit agerpres.

O înregistrare video difuzată marţi în care acesta le spunea parlamentarilor FI că a restabilit legăturile cu vechiul său prieten Vladimir Putin, cu schimburi de cadouri şi scrisori ‘dulci’, a stârnit polemică la Roma.


Citeşte şi: Putin a decretat legea marţială în cele patru provincii ucrainene anexate – Black News

Scandalul a luat amploare miercuri când a fost difuzată o nouă înregistrare în care Berlusconi sugera că acţiunile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski au obligat Moscova să invadeze Ucraina, punând la îndoială politica de acordare de ajutor Kievului.

Meloni, al cărei partid a fost motorul victoriei coaliţiei de dreapta în alegerile generale de luna trecută, a dat miercuri seara un ultimatum, afirmând că Italia nu trebuie să fie niciodată ‘veriga slabă a Occidentului’.

Citește și: Menținerea la putere a lui Vladimir Putin e sigură deocamdată, dar riscurile se amplifică

Într-un comunicat, Berlusconi a spus că acele comentarii ale sale au fost scoase din context, subliniind că poziţia sa şi cea a FI nu diferă de cea a guvernului.

Coordonatorul FI şi fost preşedinte al Parlamentului European, Antonio Tajani, va participa joi la o reuniune a Partidului Popular European (PPE) şi a declarat că va ‘confirma sprijinul deplin al meu şi al FI pentru Kiev’. Se aştepta ca Tajani să fie numit ministru de externe în guvernul Meloni, dar partidele de opoziţie au spus că el nu ar trebui să primească acest portofoliu, având în vedere declaraţia lui Berlusconi despre războiul din Ucraina.