DISTRIBUIȚI

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, marți, la prezentarea bilanțului MAE, că instituția păstrează legătura cu autoritățile din Burkina Faso, în legătură cu românul răpit în 2015, însă situația este complicată, deoarece răpitorii cer bani, iar statul român nu îi poate oferi.

„În ceea ce privește situația din Burkina Faso, noi menținem în continuare activă Celula de Criză care se ocupă de această temă și suntem într-un contact foarte strâns cu autoritățile algeriene, maliene. Am avut și o vizită cu ministrul de Externe din Burkina Faso. În continuare mergem pe ideea de a găsi o soluție de aducerea lui în țară. Din păcate situația e puțin cam complicată. E vorba de răpitori care cer și o anume contribuție financiară, lucru pe care noi nu putem, legal, să îl facem”, a declarat marți, ministrul Teodor Meleșcanu, la sediul MAE, relatează mediafax.


Citește și: Curtea Supremă braziliană ține deschisă frontiera pentru migranții venezueleni

Acesta a adăugat că a avut discuții și cu angajatorul românului răpit, pentru a căuta o soluție de eliberare.

„Am avut recent o discuție cu niște distinși dimplomați români la Londra, cu domnul Frank Timiș, al cărui angajat era domnul Gherguț și sperăm ca și pe această cale, prin intermediul unor societăți care l-au angajat, prin intermediul unor firme de asigurări, să găsim o soluție pentru eliberarea lui Gherguț. Suntem în continuare în contact foarte strâns cu familia domnului Gherguț”, a completat Meleșcanu.

Referitor la românul răpit anul acesta în Libia, ministrul de Externe a spus că păstrează, legătura cu autoritățile libiene și că nu este vorba despre o acțiune teroristă.

„În legătură inginerul român din Libia, care a fost și el luat ostatic, vreau să vă spun că s-au făcut toate demersurile necesare și prin intermediul Guvernului libian, atât cât are posibilitatea de a controla situația. Suntem în continuare în contact cu compania la care era angajat inginerul respectiv. din elementele pe care le avem nu e vorba de o acțiune teroristă, prorpiu zisă, ea se manifestă ca atare. E legat de unele diferențe privind salariile care s-au plătit sau nu s-au plătit la exploatările respective. Și pentru această temă temă celula de crisă lucrează în continuare, în momentul în care o să avem elemente noi o să vi le comunicăm”, a precizat Teodor Meleșcanu.

Citește și: Militarii americani rămân fără unele aplicații pentru smartphone

Românul Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, a apărut în octombrie 2016 într-o altă înregistrare video atribuită grupului islamist Al-Mourabitoune, afiliat organizaţiei teroriste Al-Qaida în Magrebul Islamic.

Pe 14 iulie, Un inginer român a fost răpit de persoane înarmate, în apropierea unei zone de sonde petroliere din vestul Libiei, afirmă surse citate de cotidianul Libyan Express. Potrivit surselor citate, patru ingineri, inclusiv unul din România, au fost răpiţi din zona complexului de sonde petroliere El Sharara, situat în vestul Libiei. Inginerii au fost preluaţi de indivizi înarmaţi şi transportaţi într-un loc necunoscut. Ulterior, doi ingineri au fost eliberaţi, au declarat sursele citate, precizând că ceilalţi doi rămân în captivitate.

Ulterior, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a dispus activarea unei Celule de criză după ce un inginer român a fost răpit în Libia, însă MAE precizează că procedurile de verificare pot fi de durată şi că a instituit încă din 2015 nivelul maxim de alertă pentru acest stat.