DISTRIBUIȚI
El País

Ministrul venezuelean al petrolului şi figură marcantă a guvernului, Tareck El Aissami, şi-a anunţat luni demisia, după o operaţiune anticorupţie vizând mai mulţi dintre colaboratorii săi apropiaţi, notează AFP, potrivit agerpres.

„Din cauza anchetelor care s-au deschis asupra unor fapte grave de corupţie în cadrul PDVSA (compania naţională a petrolului), am luat decizia de a-mi prezenta demisia din funcţia de ministru al petrolului, pentru a sprijini, însoţi şi susţine pe deplin acest proces”, a scris Tareck El Aissami pe Twitter.


Citeşte şi: Parlamentul israelian revocă legea ordona evacuarea a patru colonii din Cisiordania – Black News

Poliţia venezueleană a anunţat săptămâna trecută deschiderea unei anchete privind presupuse deturnări de fonduri de cel puţin trei miliarde de dolari. Cel puţin şase funcţionari au fost arestaţi, dintre care trei, potrivit presei, sunt apropiaţi ai lui El Aissami.

„Am decis să accept demisia pentru a facilita anchetele care trebuie să ducă la stabilirea adevărului, la pedepsirea vinovaţilor”, a declarat preşedintele Nicolas Maduro cu ocazia unei reuniuni politice.

Tareck El Aissami, sub sancţiunile SUA, este unul dintre cei mai puternici lideri ai chavismului la putere în Venezuela. A fost vicepreşedinte al ţării, precum şi ministru de interne şi al industriei.

Potrivit cotidianului Ultimas Noticias, apropiat puterii, cele trei miliarde de dolari au dispărut anul trecut în cursul unor operaţiuni de vânzare a petrolului cu plata în criptomonede, un mijloc de eludare a sancţiunilor americane.

Din 2017, industria petrolului din Venezuela a fost vizată de peste 25 de anchete pentru corupţie care s-au soldat cu arestarea a zeci de angajaţi ai PDVSA şi a doi miniştri ai petrolului, Eulogio del Pino şi Nelson Martinez. Acesta din urmă a murit în timp ce era în închisoare.

Citeşte şi: Poliţia din Londra este acuzată de rasism, sexism şi homofobie – Black News

Un alt ex-ministru al petrolului şi om de încredere al fostului preşedinte Hugo Chavez, Rafael Ramirez, este acuzat şi el de delapidare de către Venezuela, care reclamă, până în prezent fără succes, extrădarea lui din Italia, unde a fugit.

„Vom curăţa complet PDVSA de toate aceste mecanisme, de toată această barbarie, de toate aceste persoane care fură banii poporului, cu măsuri draconice de restructurare la cel mai înalt nivel, aşa cum am început deja”, a promis Maduro.