DISTRIBUIȚI

Primarul Barcelonei, Ada Colau, a declarat, sâmbătă, că fostul lider Carles Puigdemont şi guvernul său destituit de Madrid au dus regiunea la „dezastru”, apreciind că majoritatea catalanilor nu doreau o declaraţie de independenţă. La Barcelona, mii de persoane au manifestat pentru eliberarea liderilor separatişti, Jordi Cuixart şi Jordi Sànchez.

UPDATE:


Poliţia municipală din Barcelona a evaluat sâmbătă la 750.000 numărul participanţilor la o mare manifestaţie în acest oraş pentru a cere punerea în libertate a zece lideri separatişti plasaţi în detenţie provizorie, transmite AFP.

Manifestaţia, care a durat aproximativ două ore, a avut drept slogan: „libertate pentru prizonierii politici !”.

Stire intiala:

Colau a cerut explicaţii din partea liderilor separatişi şi a făcut apel la eliberarea celor aflaţi în detenţie.

„Vrem ca prizonierii să fie eliberaţi, dar vrem ca şi Guvernul iresponsabil care a condus ţara la dezastru să-şi asume responsabilităţile şi să-şi recunoască greşelile. Ei au provocat tensiuni în Catalonia şi au dat o declaraţie unilaterală care nu era dorită de întreaga populaţie. Ei au dat această declaraţie înşelând populaţia pentru interese partizane”, a spus Colau, înainte de manifestaţia de la Barcelona, informează AFP.

Declaraţia de independenţă nu a adus republica, a spus Colau, care a i-a reproşat lui Carles Puigdemont că a plecat în Belgia, lăsând Catalonia în incertitudine. „Au dat declaraţia şi au dispărut”, a spus Colau.

Ada Colau este primar al Barcelonei din iunie 2015 şi face campanie alături de al treilea partid al Spaniei, Podemos (stânga radicală), pentru alegerile din Catalonia, din 21 decembrie.

La Barcelona, mii de persoane au manifestat, la chemarea organizaţiilor separatiste – Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Omnium – pentru a eliberarea liderilor separatişti, Jordi Cuixart şi Jordi Sànchez şi a altor foşti membri ai Guvernului, destituiţi de autorităţile de la Madrid.