DISTRIBUIȚI
Steeve & Tara

Un complot jihadist care urmărea comiterea unui atac asupra oraşului american New York, inclusiv asupra Times Square şi a sistemului de metrou, a fost dejucat cu ajutorul unui agent sub acoperire al FBI, au anunţat oficialităţi americane, citate sâmbătă de BBC. 

Un bărbat în SUA şi câte unul în Pakistan şi în Filipine au fost arestaţi şi riscă să fie acuzaţi de plănuirea atacurilor pe care sperau să le comită în numele grupării jihadiste Statul Islamic.


Potrivit BBC, trio-ul ar fi folosit aplicaţii de mesagerie pentru a-şi plănui atacul.

Complotul a fost dejucat anul trecut cu ajutorul unui agent sub acoperire al FBI – care s-a dat drept susţinător al Statului Islamic – care a comunicat cu cei trei complotişti. Detalii ale presupusului complot au fost făcute publice vineri, pe măsură ce procurorii au început să formuleze acuzaţiile.

Poliţia a anunţat vineri acuzaţiile împotriva lui Abdulrahman El Bahnasawy, 19 ani, cetăţean canadian reţinut în New York; Talha Haroon, în vârstă tot de 19 ani, cetăţean american care locuieşte în Pakistan, şi Russell Salic, 37 de ani, din Filipine.

El Bahnasawy a fost arestat în mai 2016 şi a pledat vinovat în octombrie anul trecut în şapte capete de acuzare legate de terorism. În prezent, canadianul aşteaptă sentinţa.

Haroon a fost arestat în Pakistan în septembrie 2016, în timp ce Salic a fost arestat în Filipine în aprilie 2017. Ambii bărbaţi urmează să fie extrădaţi în SUA.

„Atacurile includeau detonarea de bombe în Times Square şi în metroul new-yorkez şi împuşcarea civililor la anumite concerte”, a transmis Ministerul de Justiţie într-un comunicat de presă.

Trio-ul spera să comită atacurile în 2016, în timpul Ramadanului, luna sfântă a islamului, inspiraţi de un atac comis cu un an înainte la sala de concerte Bataclan din Paris şi de un atac la metroul din Bruxelles.

Abdulrahman El Bahnasawy este suspectat că i-a trimis agentului FBI sub acoperire o imagine a Times Square, spunând că „chiar avem nevoie de o maşină capcană” pentru a o ataca şi că doreşte „să creeze următorul 11 septembrie”.

Talha Haroon este suspectat că i-a spus agentului FBI că reţeaua de metrou ar fi ţinta „perfectă” şi că, după ce termina muniţia, grupul ar fi trebuit să-şi detoneze centurile explozive.

Russell Salic, cunoscut drept „doctorul”, este acuzat că a trimis „circa 423 de dolari” pentru a finanţa atacurile, cu promisiunea că va trimite şi mai mulţi bani.

New York-ul a fost ţinta atacurilor din 11 septembrie 2001 în care şi-au pierdut viaţa aproape 3.000 de oameni şi care l-au făcut pe preşedintele de la acea vreme, republicanul George W. Bush, să înceapă „războiul împotriva terorismului”, care a inclus invaziile din Afganistan şi Irak, aminteşte BBC.