DISTRIBUIȚI

ONG-ul italian Mediterranea a anunţat marţi că şi-a reluat operaţiunile de salvare a migranţilor în centrul Mediteranei cu nava sa Mare Jonio, informează miercuri dpa, potrivit agerpres.

„Mediterranea se întoarce pe mare, în deplin acord cu reglementările anti-COVID, pentru monitorizarea şi raportarea încălcărilor drepturilor omului care au loc continuu în Marea Mediterană”, a scris grupul pe Twitter.


Citeşte şi: Austriacul care spiona pentru Rusia a fost ELIBERAT

Anul trecut, Mare Jonio a fost sechestrată timp de mai multe luni în virtutea legilor dure împotriva imigraţiei promovate de fostul ministru de interne italian de extremă-dreapta Matteo Salvini.

Sea-Watch din Germania este în prezent singura altă organizaţie nonguvernamentală (ONG) care desfăşoară o misiune de salvare în Marea Mediterană, reluându-şi activităţile în urmă cu doar câteva zile.

„După mai mult de trei luni în portul Messina, ne îndreptăm în cele din urmă din nou spre zona de căutare şi salvare de la nord de coasta libiană, acolo unde este nevoie urgentă de noi”, a scris ONG-ul sâmbătă pe Twitter.

Ca răspuns la noua pandemie de coronavirus, atât Italia, cât şi Malta şi-au închis porturile pentru migranţii sosiţi pe mare, punându-i în carantină în larg pe nave închiriate.

În ultimele luni, mulţi alţi migranţi ilegali au fost interceptaţi şi întorşi în Libia, iar unii s-au înecat în mare, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.

Citeşte şi: Mai mulţi lideri europeni cer o pregătire mai bună pentru următoarea pandemie

Marţi noapte, Sea-Watch a declarat că drona sa a reperat trei bărci aflate în dificultate în apele internaţionale dintre Malta şi Libia, cu aproximativ 200 de migranţi.

Dar ONG-ul a adăugat că „se teme” că ele au fost interceptate şi întoarse în Libia deoarece „o barcă de patrulare libiană se afla de asemenea în zonă”.