DISTRIBUIȚI
Mandatory Credit: Photo by ORESTIS PANAGIOTOU/EPA-EFE/Shutterstock (10623466e) Greek teachers, wearing protective face masks and gloves, stage a protest in central Athens, Greece, 24 April 2020. The teacher protest against the planned reforms of the education system. Greek teachers protest, Athens, Greece - 24 Apr 2020

Medicii din Grecia a început marţi o grevă de o zi, zeci de cadre medicale mărşăluind pe străzile din Atena în semn de protest faţă de condiţiile ”sufocante” din spitalele aflate în prima linie în lupta contra pandemiei de COVID-19, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres

Cu aproape 6.000 de decese cauzate de noul coronavirus, Grecia a gestionat criza sanitară mult mai bine decât alte state europene şi a evitat prăbuşirea sistemului său medical, afectat deja de criza financiară ce durează de mai mulţi ani.


Citește și: Prinţul Philip şi-a petrecut a şaptea noapte în spital

Totuşi, unităţile de terapie intensivă din spitale funcţionează la 80% din capacitate şi medicii vor ca guvernul să creeze noi unităţi pentru pacienţii COVID-19 şi să angajeze personal suplimentar.

”Există un risc grav atât pentru pacienţii COVID-19 în stare gravă, cât şi pentru pacienţii critici cu alte boli”, a avertizat sindicatul medicilor din spitale, OENGE.

”Orice impact negativ asupra sănătăţii publice va fi responsabilitatea exclusivă a guvernului, în pofida eforturilor sale de a transfera responsabilitatea către medicii din spitale şi alţi specialişti din sănătate”, a adăugat OENGE.

De la începutul pandemiei, peste 1.200 de pacienţi COVID-19 au ajuns în secţiile de terapie intensivă din Grecia. Marţi au fost raportate încă 880 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, ceea ce aduce la 179.802 numărul persoanelor infectate cu această boală de la detectarea primului caz din Grecia, în februarie 2020.

Citește și: România ajută Slovacia şi Serbia să lupte cu pandemia

De asemenea, şi marinarii din Grecia se află în grevă marţi şi miercuri, navele care fac legătura între partea continentală a ţării şi insule rămânând legate la chei. Sindicatul grec al mecanicilor de nave Pemen solicită ”protecţia şomerilor de lungă durată şi sporirea indemnizaţiilor de şomaj” şi a remuneraţiilor angajaţilor.

Sindicaliştii denunţă ”creşterea recurgerii la munca la negru” în ultimele luni şi cer ”măsuri pentru repatrierea a mii de marinari” blocaţi în alte ţări din cauza pandemiei de COVID-19.