DISTRIBUIȚI
Stockholm Center for Freedom

Unsprezece membri ai principalei asociaţii turce a medicilor au fost condamnaţi vineri la pedepse cu închisoarea pentru că au criticat o ofensivă militară a Ankarei în Siria anul trecut, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit Uniunii Medicilor din Turcia (TTB), 11 membri sau foşti membri ai săi au fost condamnaţi de către un tribunal din Ankara la un an şi opt luni de închisoare pentru ”incitare la ură şi duşmănie”.


Citește și : Rusia îşi dezvoltă relaţiile cu Cuba, dar fără intenţia de a subvenţiona insula

Dintre ei, o femeie, pe nume Hande Arpat, a fost condamnată în plus la un an şi jumătate de închisoare suplimentară pentru că, potrivit tribunalului, a făcut ”propagandă teroristă” pe reţelele sociale, a adăugat într-un comunicat TTB, denunţând ”o decizie ruşinoasă”.

Cei 11 medici, care erau în acea vreme membri ai instanţei conducătoare a TTB, au fost arestaţi în februarie 2018 după ce au publicat un text care critica o ofensivă turcă împotriva unei miliţii kurde în nordul Siriei, calificând războiul drept ”o problemă de sănătate publică”.

”Decizia de astăzi a tribunalului pedepseşte dreptul de a trăi în pace în Turcia”, a reacţionat într-o declaraţie pentru AFP unul dintre medicii condamnaţi, Seyhmus Gokalp. ”A spune că războiul este o problemă de sănătate publică este o informaţie ştiinţifică. Acest fapt a fost legal reprimat”, a afirmat el.

Medicii vor face apel, a precizat Gokalp, adăugând că cinci persoane condamnate sunt în continuare membri ai instanţei conducătoare a TTB.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan i-a criticat public pe semnatarii textului TTB, calificându-l ca fiind ”dezonorant”.

Citește și : Confruntări intercomunitare în Etiopia. Zeci de persoane și-au pierdut viața

Ofensiva turcă lansată în ianuarie 2018 a vizat miliţia kurdă YPG (Unităţile de apărare a poporului). Ea s-a soldat cu victoria Ankarei, ai cărei soldaţi, susţinuţi de combatanţi sirieni, i-au alungat pe luptătorii kurzi din regiunea siriană Afrin. Sprijinită de către SUA, miliţia kurdă YPG s-a aflat în prima linie în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI) în Siria. Dar Turcia consideră YPG drept o organizaţie ”teroristă” care ameninţă frontiera sa cu Siria. Acest dosar tensionează de mai mulţi ani relaţiile dintre Ankara şi Washington, aliaţi în cadrul NATO.