DISTRIBUIȚI
ABC News - Go.com

Autorităţile americane au avertizat luni privind „cantităţi masive” de medicamente contrafăcute care conţin fentanyl, un opiaceu de sinteză, fabricate în Mexic de cartelurile de droguri pentru a fi vândute în SUA, informează AFP, potrivit agerpres.

Un eşantion de pilule confiscate între ianuarie şi martie 2019 arată că 27% dintre ele conţin doze potenţial fatale de fentanyl, a precizat agenţia americană antidrog DEA, într-un comunicat.


Citește și : Justiţia americană îl obligă pe Trump să prezinte declaraţiile de impozit din ultimii opt ani

Cartelurile mexicane „trimit acum pilule contrafăcute cu fetanyl în mare cantitate în SUA pentru a fi distribuite”, a declarat şeful interimar al DEA, Uttam Dhillon.

Aceste pilule „care conţin fentanyl sau un amestec de fetanyl şi heroină sunt responsabile de mii de decese legate de opiacee în fiecare an în SUA”, a subliniat el.

Câteva miligrame de fentanyl, un puternic opiaceu de sinteză, presărate în comprimate care imită medicamentele, sunt suficiente pentru a provoca moartea, potrivit AFP.

Fentanylul, care este de 50 de ori mai puternic decât heroina, nu este neapărat ilegal şi poate fi utilizat sa sedativ pentru bolnavii de cancer în mare suferinţă.

Potrivit DEA, doza letală este de circa două miligrame, dar ea poate varia în funcţie de înălţime, greutate sau de obiceiurile de consum al unui individ.

Citește și : Noi sancțiuni americane la adresa Iranului – Sunt vizați oficiali de rang înalt

China, principalul furnizor de fentanyl în SUA, şi-a înăsprit legislaţia în primăvară, înscriind toate tipurile de fentanyl pe lista sa de substanţe reglementate. Preşedintele american Donald Trump l-a acuzat totuşi pe omologul său chinez Xi Jinping în luna august că nu a pus capăt exporturilor chineze de fentanyl spre SUA.

Potrivit experţilor, producătorii chinezi pot modifica uşor compoziţia produsului lor pentru a-l face mai dificil detectabil sau a-l exporta spre laboratoare clandestine din ţări terţe, în special în Mexic.