DISTRIBUIȚI
epa04953915 The European Ombudsman Emily O'Reilly, from Ireland, speaks at a conference on 'Trilogues and transparent law-making' at the EU Parliament in Brussels, Belgium, 28 September 2015. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Mediatoarea Uniunii Europene, Emily O’Reilly, a invitat marţi toate cele 28 de state membre să îşi facă publice poziţiile, pentru a fi mai transparente în procesele de decizie în calitate de co-legislatori, relatează AFP, potrivit agerpres.

„E aproape imposibil ca cetăţenii să urmărească discuţiile legislative între reprezentanţii guvernelor naţionale. Această abordare ‘a uşilor închise’ riscă să îi alieneze pe cetăţeni şi să alimenteze opinii negative”, şi-a exprimat regretul Emily O’Reilly, al cărei rol este să ancheteze problemele de proastă administrare în cadrul instituţiilor europene.


Citeşte şi: Partidul Social Democrat german îşi numeşte la conducere pentru prima oară o femeie

Reprezentanţii celor 28 de state membre trebuie să dea socoteală la toate nivelurile procesului de luare a deciziilor, a precizat mediatoarea, inclusiv cele care preced reuniunile la cel mai înalt nivel între miniştri sau şefii de stat şi de guvern, mai exact grupurile de lucru, precum şi consultările între reprezentanţii permanenţi la UE (aşa-numitul COREPER).

Pentru a face acest lucru, mediatoarea recomandă înregistrarea ‘sistematică’ a poziţiei fiecărui stat membru în timpul acestui tip de reuniuni şi ca aceste documente să fie făcute „disponibile într-un mod pro-activ şi într-un interval de timp oportun”.

Citeşte şi: Doi poliţişti din Baltimore, găsiţi vinovaţi de jafuri şi corupţie

Ea a cerut de asemenea stabilirea de criterii stricte pentru clasificarea anumitor documente pentru o publicare ‘limitată’.

Consiliul, care reuneşte cele 28 de state membre, este, alături de Parlamentul European, unul din co-legislatorii din UE.