DISTRIBUIȚI
vaaju

Preşedintele argentinian, liberalul Mauricio Macri (foto dreapta), a suferit duminică o grea înfrângere în faţa peronistului de centru-stânga şi fost premier Alberto Fernandez în alegerile primare, considerate o repetiţie generală înaintea scrutinului prezidenţial din luna octombrie, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Alegerile primare generale, ce au loc pentru toate partidele din 2009, în aceeaşi zi şi în cadrul unui scrutin naţional, sunt o particularitate a sistemului politic din Argentina şi joacă rolul unui sondaj în mărime naturală pentru alegerile generale.


Citește și: Australia bagă sute de milioane de dolari în forțele speciale

Conform rezultatelor parţiale din 80% din birourile de vot, tandemul Alberto Fernandez – Cristina Fernandez de Kirchner, fostă preşedintă, a obţinut 47,3% din voturi, faţă de 32,66% pentru echipa formată din Mauricio Macri şi liderul peronist Miguel Angel Pichetto.

Alegătorii au respins astfel politicile de austeritate ale preşedintelui Macri, punându-i serios la îndoială şansele de a obţine un al doilea mandat.

Dacă acest rezultat se va repeta la scrutinul de pe 27 octombrie, Alberto Fernandez, în vârstă de 60 de ani, va deveni câştigător din primul tur. Legea electorală prevede că este declarat învingător candidatul care obţine cel puţin 45% din sufragii sau 40% şi un avans de zece puncte faţă de cel situat pe locul al doilea.

În Argentina, ţară cu 34 milioane de locuitori şi unde votul este obligatoriu, rezultatele alegerilor prezidenţiale au urmat din 2009 linia scorurilor de la primare.

Alberto Fernandez, prim-ministru în timpul lui Nestor Kirchner, apoi al Cristinei Kirchner între 2003 şi 2008, a promis în campanie că va renunţa la politicile de stânga din trecut şi s-a repoziţionat.

Spre surpriza generală, Cristina Kirchner, care se afla în fruntea sondajelor, a anunţat pe 18 mai că se retrage din cursa prezidenţială, lăsându-l pe Fernandez să candideze pentru funcţia pe care ea a ocupat-o din 2007 până în 2015.

Fosta preşedintă, inculpată în mai multe dosare de corupţie, păstrează o influenţă decisivă asupra partidului Unitatea Cetăţenească, pe care l-a înfiinţat şi care l-a desemnat candidat pe Alberto Fernandez. Cei doi se prezintă în alegeri sub o coaliţie recent creată, intitulată Frontul Tuturor (El Frente de todos).

Citește și: Jihadiștii amenință pe toată lumea în Siria. Primii luați în colimator sunt kurzii și forțele susținute de SUA

Turul întâi al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 27 octombrie, când va fi reînnoită parţial şi componenţa celor două camere legislative. Un eventual tur secund al prezidenţialelor se va desfăşura pe 24 noiembrie.

Argentina se află în recesiune din 2018, cu o inflaţie de 40% pe ultimele 12 luni şi un şomaj de 10,1%. După două crize monetare în 2018 care au devalorizat cu 50% moneda naţională, Argentina a apelat la Fondul Monetar Internaţional pentru un împrumut de peste 57 miliarde de dolari. În cea mai recentă prognoză, FMI prevede o contracţie a PIB de 1,2% în 2019, urmată de o creştere de 2,2% în anul următor.