DISTRIBUIȚI

Liderul partidului de extremă dreapta Liga, Matteo Salvini, nu va trebui să răspundă în faţa justiţiei într-un caz în care nu a permis debarcarea migranţilor de pe o navă, transmit vineri Reuters, AFP şi EFE, potrivit agerpres.

Decizia a fost luată de către un judecător din oraşul sicilian Catania.


Citește și: Joe Biden salută o ‘zi mare’ în lupta împotriva pandemiei

Cazul se referă la un incident înregistrat în iulie 2019 când Salvini, pe atunci ministru de interne al Italiei, a blocat timp de şase zile 131 de migranţi aflaţi pe nava militară Gregoretti, timp în care autorităţile italiene au aşteptat un acord între ţările europene pentru relocarea acestor migranţi.

Prezent vineri în faţa instanţei, Matteo Salvini şi-a anunţat pe Twitter victoria: ”Judecătorul a decis, NU PROCESULUI! Mulţumesc celor care m-au sprijinit”.

Într-un alt caz, Matteo Salvini a fost trimis în judecată, pe 17 aprilie, în legătură cu decizia sa din 2019 de a împiedica 147 de migranţi să debarce în Italia. Procesul va începe la Palermo (Sicilia) pe data de 15 septembrie.

Citește și: Israelul face un pas înapoi și anunță că NU a invadat Gaza

Salvini este acuzat că a blocat pe mare nava Open Arms, ce avea la bord 147 de migranţi, în august 2019. El va trebui să răspundă acuzaţiilor de abuz în serviciu şi detenţie ilegală, pe care le respinge, potrivit avocatului său. Dacă va fi găsit vinovat, Matteo Salvini riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.

Între 1 ianuarie şi 11 mai 2021, pe insulele italiene Lampedusa şi Sicilia au debarcat aproximativ 13.000 de persoane plecate din nordul Africii, de zece ori mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2019 şi de trei ori mai multe decât în perioada similară din 2020.