DISTRIBUIȚI
afp

Liderul opoziţiei de extremă dreapta din Italia, Matteo Salvini, a declarat că va boicota Nutella, deoarece ingredientele sale nu sunt 100% italiene, informează vineri DPA, potrivit agerpres.

„Am descoperit că Nutella foloseşte alune turceşti şi prefer să ajut companiile care folosesc produse italiene”, a declarat Salvini la un miting joi seara.


Citeşte şi: Pentagonul îşi creşte semnificativ contingentul din Orientul Mijlociu

„Aş prefera să mănânc italian dacă pot (…) şi să-i ajut pe fermierii italieni”, a adăugat el.

Declaraţia survine în contextul în care Salvini (46 de ani) este cunoscut pentru obiceiul său de a-şi face publice preferinţele alimentare în cadrul strategiei sale de social media, iar Nutella figurase adesea printre imaginile cu mâncare postate de politician pe paginile sale de Twitter şi Facebook.

Salvini este liderul partidului naţionalist Liga – având drept motto expresia „italienii mai întâi” – care conduce în sondajele de opinie, cu circa 32% din preferinţele electoratului.

Producătorul Nutella, Ferrero, este cel mai mare cumpărător de alune din lume, însă producţia italiană de alune nu poate susţine necesarul pentru producerea Nutella.

Citeşte şi: Putin vrea să reînnoiască rapid tratatul nuclear cu SUA

În mod similar, producătorii italieni de paste nu folosesc toţi grâu italian, deoarece Italia nu produce suficient.

Turcia furnizează 70% din producţia mondială de alune, urmată de Italia cu circa 20 la sută, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Publicaţii precum The New York Times au relatat însă că industria producătoare de alune din Turcia se confruntă cu probleme grave precum exploatarea copiilor şi a lucrătorilor, cum ar fi cazul refugiaţilor sirieni.