DISTRIBUIȚI
Daily Express

Procesul liderului extremei drepte italiene, fostul ministru de interne Matteo Salvini, acuzat că a împiedicat în anul 2019 un grup de 147 de migranţi să debarce în Italia, a început sâmbătă în oraşul Palermo, relatează AFP, potrivit agerpres.

Actorul american Richard Gere, a cărui audiere a fost cerută de ONG-ul spaniol care opera nava Open Arms ce a salvat migranţii pe Mediterana, va fi autorizat să depună mărturie, la fel şi fostul premier italian Giuseppe Conte, a stabilit judecătorul Roberto Murgia. Actualii miniştrii de interne şi de externe, Luciana Lamorgese şi Luigi Di Maio, vor fi de asemenea audiaţi.


Citește și : Curtea Supremă a SUA va examina la 1 noiembrie legea avortului în Texas

Richard Gere s-a urcat la bordul navei Open Arms în august 2019 pentru a ajuta migranţii, prezenţă criticată vehement atunci de Salvini, care la acea vreme era ministru de interne şi vicepremier în guvernul condus de Conte.

Procesul lui Salvini, care riscă 15 ani de închisoare pentru că a obstrucţionat debarcarea migranţilor, s-a deschis pe 15 septembrie, dar audierea preliminară a fost amânată şi s-a desfăşurat acum, următoarea fiind programată pentru 17 decembrie.

”Vorbiţi-mi despre seriozitatea unui proces în care Richard Gere vine de la Hollywood să depună mărturie despre răutatea mea”, a declarat ironic Salvini în faţa presei la ieşirea din tribunal. ”Sper că asta va dura cât mai puţin timp posibil, pentru că sunt lucruri mai importante de care trebuie să ne ocupăm”, a adăugat el.

Citește și : Luxemburg permite cultivarea la scară redusă şi pentru uz personal

Puţin mai devreme Salvini postase pe Twitter o fotografie din sala de judecată, stând în picioare în faţa boxei acuzaţilor, împreună cu mesajul: ”Iată tribunalul închisorii Palermo! Procesul dorit de stânga şi de fanii imigraţiei a început”.

Deşi este considerat a fi un conservator eurosceptic, Salvini a acceptat ca formaţiunea sa, Liga, să facă parte din actualul guvern al premierului Mario Draghi în care principalul partid este formaţiunea progresistă de centru-stânga Partidul Democrat (PD), în cadrul unei coaliţii guvernamentale eterogene.