DISTRIBUIȚI

Matteo Salvini, liderul opoziţiei italiene de extremă dreaptă, consideră că proiectul de acord privind redistribuirea între statele membre ale UE a migranţilor salvaţi din Marea Mediterană, propus luni de ţara sa, alături de Malta, Franţa şi Germania, este „o înşelătorie”, transmite DPA. El a arătat că propunerea nu îi include şi pe cei care reuşesc să ajungă pe cont propriu în Italia sau în Malta, potrivit agerpres.

„Nu este un acord, este o înşelătorie”, a declarat postului de ştiri SkyTG24 liderul partidului Liga, fost vicepremier şi ministru de interne al Italiei.


Citește și : Trump: Coreea de Nord trebuie să fie denuclearizată

Cele patru ţări menţionate, alături de Finlanda, care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, au ajuns luni la o înţelegere asupra unui sistem voluntar de redistribuire automată între statele UE a migranţilor, care sosesc în primul rând în Italia şi în Malta. Propunerea lor urmează să fie discutată de miniştrii de interne din UE pe 8 octombrie.

În mandatul său de ministru de interne, încheiat recent, Salvini a refuzat să permită acostarea mai multor nave cu migranţi în porturile italiene, reaminteşte DPA. Succesoarea lui în guvernul de la Roma, tehnocrata Luciana Lamorgese, a susţinut că proiectul propus luni dovedeşte că „Italia nu mai este singură” în efortul de a rezolva problema migranţilor.

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a salutat cu rezerve acordul din Malta. „Sperăm că acest mecanism va pune capăt spectacolului obscen al oamenilor abandonaţi pe vase cu săptămânile, aşteptând să afle unde sau chiar dacă vor putea debarca”, a declarat Eve Geddie, şefa biroului Amnesty pentru UE.

Citește și : Noul Guvern al Greciei se confruntă cu primele proteste contra unui proiect de reformă a pieţei muncii