DISTRIBUIȚI
ansa

Un navetist italian care a informat săptămâna trecută autorităţile în legătură cu un conductor de tren care a folosit un limbaj rasist împotriva „ţiganilor” a devenit ţinta unui atac violent de jigniri din partea fanilor ministrului de interne şi vicepremierului italian Matteo Salvini, informează dpa, potrivit agerpres.

În 7 august, Raffaele Ariano a denunţat pe reţelele sociale un anunţ făcut de conductorul trenului Milano-Mantua în care li se cerea pasagerilor să nu le dea bani cerşetorilor. În acest anunţ cerşetorii erau calificaţi drept „ţigani” şi li se cerea acestora „să coboare la staţia următoare” pentru că „ne-au enervat destul”.


Citește și : Un tânăr afgan solicitant de azil a înjunghiat patru persoane în sud-vestul Franței

Două zile mai târziu, după ce incidentul a fost mediatizat la nivel naţional, o pagină oficială de Facebook a partidului Liga al lui Salvini a pretins că acestui conductor riscă să i se dea foc şi i-a întrebat pe cititori dacă ei îl susţin pe el sau pe Ariano.

De atunci, Ariano a primit mai mult de 50.000 de mesaje de ură, inclusiv „insulte rasiste, homofobe şi misogine”, precum şi „sute de ameninţări cu violenţă fizică, completată cu publicarea adresei noastre de domiciliu”, potrivit mamei acestuia, Annamaria Abbate.

Abbate i-a adresat o scrisoare publică preşedintelui italian Sergio Mattarella, publicată marţi de postul RAI şi de alte mass-media, în care denunţă „linşajul online” la care a fost supus fiul său şi cere „respect pentru valorile şi principiile stipulate în Constituţia” italiană.

Citește și : Irak: Cel puțin doi morți într-o explozie la Bagdad

„Mi-e teamă că acceptarea pasivă a ceea ce i se întâmplă creează un precedent periculos, dacă nu inacceptabil, pentru oricine”, a atenţionat Abbate, adăugând că pentru prima dată în viaţă ea şi membrii familiei sale sunt îngrijoraţi cu privire la siguranţa lor fizică.

Potrivit RAI, Salvini a respins apelul mamei lui Ariano drept „nonsens” şi a declarat că aceasta este avidă după publicitate. Săptămâna trecută, ministrul a spus că acel conductor de tren pe care l-a raportat Ariano „nu ar trebui în niciun fel pedepsit” ci mai degrabă ar trebui „să i se mulţumească”.