DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a salutat vineri decizia prin care Tribunalul Constituţional a stabilit că unele articole din tratatele Uniunii Europene sunt incompatibile cu Constituţia ţării, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Decizia de joi contestă un pilon al integrării europene şi escaladează vertiginos o dispută între Bruxelles şi Varşovia, despre care Comisia Europeană afirmă că provoacă îngrijorări serioase.


Citește și : Preşedintele parlamentului ucrainean a fost DEMIS după ce s-a certat cu Zelenski

Guvernul partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) este implicat într-o serie de dispute pe valori cu Bruxellesul în ce priveşte independenţa justiţiei, libertatea presei, drepturile LGBT şi altele.

Prim-ministrul ceruse Tribunalului Constituţional să se pronunţe dacă legislaţia UE are întâietate în faţa Constituţiei Poloniei.

‘Noi vrem o comunitate de respect şi nu o grupare a celor care sunt egali şi mai egali. Aceasta este comunitatea noastră, Uniunea noastră’, a scris el vineri într-o postare matinală pe Facebook, referindu-se la Uniunea Europeană.

Citește și : Eurodeputaţii cer crearea unei capacităţi comune de apărare cibernetică în UE

‘Acesta este tipul de Uniune pe care îl dorim şi acesta este tipul de Uniune pe care îl vom crea’, a adăugat Morawiecki.

El a mai scris că Polonia vrea să rămână în ‘familia europeană a naţiunilor’.

Criticii afirmă însă că, prin contestarea supremaţiei dreptului comunitar, guvernul polonez condus de PiS pune în pericol nu doar viitorul pe termen lung al ţării în UE, dar şi stabilitatea Uniunii.