DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Polonia se va retrage şi ea foarte probabil din pactul ONU privind migraţia, la fel ca SUA, Ungaria, Austria şi posibil Cehia, întrucât acest acord poate încuraja imigraţia ilegală, a anunţat vineri premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează agenţiile Reuters, dpa şi EFE, potrivit Agerpres.

‘Este foarte probabil că nu o să mai fim parte a pactului global’ privind migraţia, a spus Morawiecki la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel, aflată într-o vizită oficială la Varşovia.


Citește și : Netanyahu califică drept ‘oribilă’ asasinarea jurnalistului Khashoggi, dar apără stabilitatea Arabiei Saudite

‘Considerăm că principiile noastre suverane au o prioritate absolută’, a explicat şeful executivului polonez, după ce cu o zi în urmă şi premierul ceh Andrej Babis a anunţat că doreşte să retragă ţara sa din acordul ONU denumit ”Pactul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată”, iar miercuri Austria a confirmat că va urma exemplul SUA şi al Ungariei şi se va retrage din acest acord.

În replică, Angela Merkel a spus la conferinţa de presă comună cu premierul Morawiecki că, în opinia Germaniei, acest pact ţine cont de suveranitatea statelor şi stabileşte bazele unei migraţii legale, contribuind totodată la combaterea celei ilegale. ‘Din perspectiva mea, toate acestea sunt clarificate în pactul privind migraţia; el nu este constrângător şi de aceea Germania îl va aplica’, a spus şefa guvernului de la Berlin, care a promovat o politică a frontierelor deschise prin care peste un milion de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa au venit în Germania în ultimii ani.

Dar ţările ce resping acest pact al ONU acuză faptul că documentul nu stabileşte o delimitare clară între migraţia legală şi cea ilegală şi include migraţia printre drepturile omului, încurajând astfel acest fenomen.

”Considerăm că unele puncte ale Pactului privind migraţia sunt extrem de critice, precum mixul între căutarea de protecţie şi migraţia economică”, a explicat miercuri cancelarul austriac Sebastian Kurz, adăugând că migranţii salvaţi în Marea Mediterană nu ar trebui să fie aduşi direct în Europa. Şeful guvernului de la Viena s-a pronunţat de asemenea împotriva unui drept al omului la migraţie şi a estimat că acest pact ar putea conduce la un fel de ”diluare a migraţiei legale şi ilegale”.

Citește și : Palestinienii condamnă decizia Braziliei de a-şi muta ambasada la Ierusalim

Acest pact nu va face decât să înrăutăţească situaţia pentru că va încuraja milioane de oameni să emigreze, punându-şi în pericol vieţile şi plătind milioane de dolari reţelelor de trafic de persoane, a motivat la rândul premierul ungar Peter Szijjarto decizia ţării sale de a se retrage din acord. Potrivit şefului diplomaţiei ungare, pactul se bazează pe principiul fals că migraţia este un drept fundamental al omului, când în realitate un drept fundamental este ca oamenii să poată trăi în pace în propria lor ţară, iar dacă nu este posibil, atunci să li se acorde protecţie în cel mai apropiat loc sigur posibil.