DISTRIBUIȚI
afp

Abdicarea pe 30 aprilie a împăratului Japoniei, Akihito, şi urcarea pe tron a fiului său cel mare, Naruhito, vor reprezenta evenimente extrem de ritualice şi de solemne, care vor fi reflectate inclusiv prin îmbrăcămintea somptuoasă şi simbolurile sacre purtate de viitorul suveran nipon în timpul acestei ceremonii, relatează AFP, potrivit agerpres.

Hainele noului împărat 


În timpul instalării sale pe tron, noul împărat nipon va purta un costum din stilul „sokutai”. Această ţinută imperială, arareori prezentată în zilele noastre, are ca piesă centrală un fel de robă voluminoasă din mătase şi de culoarea tutunului, cu mâneci foarte largi şi strânsă pe talie.

Doar împăratul poartă acea culoare brun-aurie, ceilalţi aristocraţi arborând negru, roşu, bleu sau alte nuanţe, în funcţie de rangurile lor.

Hainele de la curtea imperială conţin adeseori motive cu păsări, considerate trimişi divini în timpurile străvechi, iar îmbrăcămintea exterioară a împăratului este ornată cu un desen reprezentând un fenix chinezesc mitologic, simbol al apariţiei păcii.

Sub acea robă groasă, suveranul poartă mai multe haine, din care unele sunt vizibile, deoarece roba brun-aurie îi ajunge până la jumătatea gambei.

Pe parcursul ceremoniei, împăratul şi ceilalţi bărbaţi din aristocraţie vor ţine în mâini un „shaku” – un fel de sceptru, realizat sub forma unei scânduri înguste din lemn.

În trecut, membrii de la Curtea Imperială ataşau de acel „shaku” o „fiţuică”, un mic document cu însemnări care îi ajutau să nu uite succesiunea corectă din cadrul acelui ansamblu complex de ritualuri.

Planşeta este, de asemenea, un indicator al stării de concentrare a proprietarului său. „Dacă aveţi mintea în altă parte sau gândurile vă sunt confuze, ceilalţi îşi vor da seama foarte repede, căci acel ‘shaku’ se va apleca într-o parte”, a explicat Tomitaro Hashimoto, profesor de şintoism la Universitatea Reitaku.

Însă cheia de boltă a întregii ţinute a împăratului este „kanmuri”, un fel de pălărie neagră cu bază plată, decorată cu o creastă înaltă de 60 de centimetri.

Ţinuta împărătesei 

Noua împărăteasă, Masako, va purta o îmbrăcăminte complexă, cunoscută de publicul larg sub numele de „junihitoe” – haine în straturi multiple.

„Acest ansamblu vestimentar, denumit ‘sokutai’ (pentru bărbaţi) şi ‘junihitoe’ (pentru femei), datează din perioada Heian”, considerată epoca de aur a culturii japoneze, a explicat Keizo Suzuki, care conduce un muzeu al chimonourilor, aflat într-o periferie a oraşului Tokyo.

Nu există nicio regulă în privinţa numărului permis de straturi suprapuse care alcătuiesc ţinutele imperiale. Actuala împărăteasă, Michiko, a purtat o ţinută cu nouă straturi de haine atunci când soţul ei a urcat pe tron.

Ţinuta împărătesei Michiko era dominată de un amplu chimono ceremonial de culoare roşie, cu mânecile şi partea de jos vizibile sub mai multe straturi de haine de diverse lungimi, acoperite de un mantou crem cu revere şi motive violet.

Părul prinţesei Masako va fi aranjat într-o coafură specială, realizată sub forma unui coc amplu susţinut printr-o tiară aurie.

Obiecte sacre 

Un ritual-cheie ce marchează trecerea de la un împărat la altul este reprezentat de transmiterea „celor trei comori sacre”, despre care legenda spune că sunt mai vechi de un mileniu şi ar fi fost oferite familiei imperiale japoneze de zeiţa soarelui, Amaterasu.

Aceste comori sunt „Yata no Kagami” (o oglindă), „Kusanagi no Tsurugi” (o sabie) şi „Yasakani no Magatama” (o bijuterie neidentificată).

Posesia acestor trei comori este considerată drept o dovadă esenţială a legitimităţii împăratului, însă nu există fotografii ale celor trei obiecte şi nici chiar împăratul nu poate să le vadă.

„Nu ştim cu exactitate cum arată”, a declarat Eiichi Miyashiro, specialist în istoria familiei imperiale, pentru cotidianul Asahi Shimbun.

Cele trei obiecte vor fi transmise pe 1 mai în cadrul unei ceremonii la care noul împărat va participa în costum occidental şi de la care femeile sunt excluse.

O replică a sabiei şi bijuteria originală vor fi prezentate împăratului învelite într-o ţesătură. Aceste două obiecte sunt păstrate în Palatul Imperial din Tokyo, alături de o replică a oglinzii, care nu este utilizată în timpul ceremoniei.