DISTRIBUIȚI
About Hungary

Estonia şi Lituania au anunţat sâmbătă că îşi vor închide graniţele pentru cetăţenii străini, cu câteva excepţii, în timp ce Letonia a decis măsuri restrictive pentru combaterea răspândirii coronavirusului, informează AFP, potrivit agerpres.

„Guvernul a decis să restabilească temporar controalele la toate frontierele”, a declarat într-un comunicat premierul eston Jüri Ratas.


Citește și : OMS: Pandemia COVID-19 este una care poate fi controlată

„Controalele” menţionate de Ratas înseamnă o închidere aproape completă a frontierei Estoniei pentru cetăţenii altor ţări.

De fapt, doar cetăţenii estonieni, persoanele cu permis de şedere şi străinii cu un membru de familie cu domiciliul în Estonia vor avea voie să intre pe teritoriul acestei ţări, iar pentru aceasta vor trebui să petreacă mai întâi două săptămâni în izolare.

Măsura se va aplica începând de marţi.

Estonia, o ţară baltică de 1,3 milioane de locuitori, a înregistrat 115 cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus.

Cetăţenii străini vor putea în continuare să tranziteze Estonia pentru a se întoarce în ţara lor, cu condiţia să nu prezinte simptome de infectare. Această dispoziţie se aplică şi transportatorilor internaţionali.

Guvernul Estoniei a închis deja instituţiile de învăţământ, muzeele, cinematografele, centrele de agrement şi cluburile sportive şi a interzis toate adunările publice până la data de 1 mai.

În Lituania, premierul Saulius Skvernelis a anunţat interzicerea intrării în ţară a tuturor cetăţenilor străini începând de duminică, ora 10:00 GMT, cu excepţia străinilor cu permis de şedere, a oficialilor diplomatici şi a militarilor NATO.

Transportul de mărfuri nu va fi afectat, a adăugat Skvernelis.

Această ţară de 2,8 milioane de locuitori a înregistrat până sâmbătă nouă cazuri de contaminare. Vilnius a decis deja vineri închiderea şcolilor şi universităţilor şi interzicerea tuturor evenimentelor publice importante.

Începând de luni, restaurantele, barurile şi majoritatea magazinelor vor fi închise, urmând să rămână deschise doar magazinele alimentare şi farmaciile.

Citește și : ‘Trebuie să fim pregătiţi pentru al doilea val al epidemiei’, avertizează un expert american

Luni, guvernul de la Vilnius intenţionează să adopte un plan de susţinere economică de cel puţin un miliard de euro.

Cu 26 de cazuri de contaminare confirmate la o populaţie de 1,9 milioane de locuitori, Letonia urmează să suspende de luni toate zborurile internaţionale, precum şi transportul de călători rutier, feroviar şi maritim.

„Frontierele vor rămâne deschise pentru autoturisme şi transportul internaţional de mărfuri”, a declarat reporterilor ministrul leton al Transporturilor, Salis Linkaits.