DISTRIBUIȚI
The Diplomat

Coreea de Nord a luat măsuri extreme pentru a se apăra de coronavirus, inclusiv prin instalarea de mine terestre în zonele de graniţă cu China, a informat marţi Serviciul naţional de informaţii al Coreei de Sud (NIS), într-o şedinţă cu uşile închise la parlament, relatează Yonhap, scrie agerpres.

Coreea de Nord se teme că răspândirea COVID-19 ar putea avea rezultate catastrofale în ţară, având în vedere infrastructura sa medicală precară, a indicat NIS în cadrul reuniunii Comisiei pentru informaţii a Adunării naţionale (parlamentul unicameral).


Citește și : 14 suspecţi au fost arestaţi după atacul terorist din Viena

„Din moment ce nu există mijloace fizice sau tehnice pentru a face faţă coronavirusului, în Coreea de Nord există un fel de traumă a coronavirusului”, a relatat după şedinţă un deputat din opoziţia sud-coreeană, Ha Tae-keung (Partidul Puterii Populare).

Potrivit NIS, un document de la o reuniune din 27 februarie a Partidului muncitoresc, la putere în Coreea de Nord, a avertizat că până la 500.000 de oameni ar putea muri dacă virusul se răspândeşte în ţară.

„Nordul şi-a blocat frontierele şi a amplasat mine terestre în regiuni ale frontierei cu China”, a spus Ha.

Legislaţia privind situaţiile de urgenţă din Coreea de Nord stipulează că oficialii care eşuează în a controla boala pot fi condamnaţi la moarte, a menţionat NIS.

Citește și : Trump promite să nu-şi proclame prematur victoria în alegeri

„Au fost cazuri în care pacienţi în stare critică au fost transportaţi cu containere din cauză că există un risc de transmitere dacă sunt transportaţi cu trenul”, a mai indicat serviciul sud-coreean.

NIS a mai raportat că Phenianul nu mai primeşte provizii din exterior, nici din Coreea de Sud, de teama coronavirusului.

„Oficiali care au adus în ţară bunuri pe la un birou vamal, în august, au fost pedepsiţi pe scară largă”, a adăugat deputatul sud-coreean.