DISTRIBUIȚI
tass

Duma de Stat a Rusiei a aprobat marţi, într-o primă lectură, un proiect de lege care permite guvernului să adopte ‘măsuri economice speciale’ pentru a asigura ‘operaţiunile antiteroriste şi altele’ desfăşurate de Forţele armate ruse în afara teritoriului ţării, pe fondul campaniei militare din Ucraina, relatează EFE, potrivit agerpres

Proiectul, prezentat de cabinetul de miniştri, subliniază că ‘măsurile economice speciale’ pot viza acţiuni la toate nivelurile, de la entităţi federale la organisme şi entităţi de autoguvernare locală, precum şi modul de finanţare şi resursele materiale pentru realizarea acestora.


Citește și :  Premierul ucrainean: Oligarhii ruși ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstrucție

Iniţiativa, după cum subliniază Duma (camera inferioară a parlamentului federal) pe site-ul său, reprezintă o completare la Legea federală privind apărarea.

Printre măsuri figurează utilizarea temporară a capacităţilor şi instalaţiilor inactive şi utilizarea bunurilor materiale din rezervele statului.

În plus, odată cu intrarea în vigoare a legii, guvernul poate stabili unele modificări în reglementarea juridică a relaţiilor de muncă la anumite întreprinderi, care cuprind modalităţi şi condiţii de muncă în afara orelor de lucru, în cursul nopţii, în zilele de sărbători, precum şi privinţa acordării concediului de odihnă anual plătit.

În cazul în care guvernul va pune în aplicare aceste măsuri speciale, persoanele juridice nu vor putea refuza semnarea contractelor de furnizare de bunuri şi servicii, precum şi executarea lucrărilor pentru sprijinirea logistică a operaţiunilor forţelor armate în afara ţării.

În argumentarea necesităţii respectivei legi, executivul rus subliniază în nota sa explicativă că în cadrul operaţiunilor antiteroriste sau altora în afara teritoriului ţării ‘şi îndeosebi în cadrul operaţiunii militare speciale’ în Ucraina ‘apare necesitatea destul de ridicată, pe termen scurt, de reparare a armelor şi a echipamentelor militare şi a mijloacelor tehnico-materiale’.

Acest proiect de lege mai trebuie să fie aprobat în două lecturi de Duma de Stat, înainte de a fi trimis Consiliului Federaţiei (camera superioară) pentru un vot final.

‘Sunt convins că această inovare va contribui la creşterea vitezei şi eficacităţii unui sprijin complet şi în timp util cu tot ce este necesar pentru forţele armate, pentru ca ele să-şi îndeplinească misiunile’, a explicat preşedintele Comisiei de Apărare din Dumă, Andrei Kartapolov, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS.

Citește și : Şeful spionajului militar ucrainean: Războiul declanşat de Rusia în Ucraina s-ar putea încheia anul viitor

Rusia a comis un act de agresiune neprovocat împotriva Ucrainei la 24 februarie, iar de atunci războiul continuă. Între timp, forţele ruse şi-au restrâns aria operaţională în Ucraina la capturarea întregului Donbas, zonă minieră din estul ţării compusă din regiunile Lugansk şi Doneţk, întâmpinând o rezistenţă acerbă din partea ucrainenilor, care le provoacă importante pierderi atât în forţă vie, cât şi în ceea ce priveşte echipamentele şi tehnica militară.