DISTRIBUIȚI
Reuters

Coreea de Nord a înlocuit zeci de gărzi de la graniţa cu Sudul după dezertarea spectaculoasă a unuia dintre soldaţii săi, săptămâna trecută, relatează vineri presa sud-coreeană, preluată de AFP, potrivit agerpres.

Militarul în vârstă de 24 de ani, identificat cu numele ‘Oh’, este spitalizat în Coreea de Sud după ce a fost atins de cel puţin patru gloanţe trase de soldaţi nord-coreeni în timp ce fugea spre Coreea de Sud pe 13 noiembrie.


‘Am reperat semne conform cărora toate gărzile nord-coreene postate în zona comună de securitate (JSA) au fost înlocuite imediat după dezertare’, citează cotidianul Chosun Ilbo, citând surse guvernamentale.

Citeşte şi: Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite îl atacă DUR pe liderul iranian: ‘Este noul HITLER!’

Ziarul explică faptul că, în mod normal, între 35 şi 40 de nord-coreeni sunt la post în JSA, la Panmunjom, singurul sector din Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei unde cele două armate rivale sunt faţă în faţă.

‘Ei vor fi probabil traşi la răspundere pentru faptul că nu au reuşit să împiedice dezertarea’, notează publicaţia citată.

Se întâmplă rar ca militari nord-coreeni să treacă în Coreea de Sud prin JSA, zonă de atracţie turistică majoră pentru străinii care vizitează Coreea de Sud. Dar, ca în fiecare zi de luni, nicio vizită nu a avut loc pe 13 noiembrie.

Imaginile camerelor de supraveghere, făcute publice miercuri, au arătat mai întâi un jeep condus de soldat care rula cu viteză pe un drum pustiu ce ducea dinspre Nord spre satul de graniţă Panmunjom, după care s-a oprit în apropierea liniei de demarcaţie.

Citeşte şi: Autorităţile italiene fac un bilanţ îngrijorător al activităţii MAFIEI

Soldatul a fost văzut apoi ieşind din vehicul şi îndreptându-se spre sud, urmărit de mai mulţi soldaţi nord-coreeni care trăgeau asupra lui.

Cea mai mare parte dintre soldaţii nord-coreeni s-au oprit înainte de a trece de linia de demarcaţie, dar unul dintre ei a trecut pentru scurt timo, Comandamentul ONU în Coreea (UNC) spunând miercuri că aceasta a fost o încălcare a acordului de armistiţiu din 1953.